"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Fotomuuseumis avatakse fotomeistri Peeter Langovitsi retrospektiivnäitus (0)
14. juuli 2021

Neljapäeval kell 18.00 avatakse Fotomuuseumis fotomeistri Peeter Langovitsi retrospektiivnäitus tema poole sajandi loomingust. Tegemist on dokumentaalfoto teema-aasta põhiväljapanekuga.

Fotograafias näeme tihti heas mõttes oma ala fanaatikuid. Vähe on aga neid, kelle säde on eredalt põlenud järgemööda 50 aastat. Just Peeter Langovits on üks nendest fotograafidest. Tema fotoalane ampluaa, töökus ja tegevus on märkimisväärsed.

Peeter Langovits alustas aktiivse loometööga 1970. aastate alguses, eristudes juba tollal teistest fotograafidest oma motiivivalikute ja loomingulise huviorbiidi poolest. Ta on öelnud, et kui Tallinna Fotoklubis pildistati 1970. aastate lõpul põhiliselt loodust ja kauneid naisi ning katsetati fotograafiliste eritehnikatega, siis tema jäädvustas linnaruumi muutumist ning tühermaadelt ja äärealadelt leitud „postapokalüptilisi“ märke. „Lend“, „Dokument K-500“ ja „Jäljed seinal“ on nende head näited.

[Hommik uues elamurajoonis 1982-1984 – 01]Peeter Langovits: „Minu huviobjektiks sai inimese kordasaadetu, tema jälg looduses ja linnaruumis. Neist kujunesid märkamatult ilma konkreetse alguse ja lõputa ajas täienevad fototsüklid. Olen olnud hinges alati eelkõige tänavapiltnik, kes vaatlejana püüab oma hetke selles kordumatus tänavateatris.“ Peeter Langovitsi loomingus on märgilisemateks seeriateks kindlasti 1983. aastal pildistatud „Hommik uues elamurajoonis“, minimalistlikus laadis vastvalminud Väike-Õismäe hommikumelu poeetika, ja „Uude korterisse“, 1986. aasta seeria planktühjast Lasnamäe korterist ja selle asustamisüritusest. Näituse esimese osa moodustavad just eelmainitud originaalteosed.

Teine osa on aga tänapäevane seeria „Urban Landscapes“, mille uuemad tööd pärinevad aastast 2021. Fotod abstraktses laadis tänavakunsti märkide ja mustrite süsteemist on viide Langovitsi varasele loomingule.

[Urban landscapes 2021 – 01 (1)] Audiovisuaalse näituse seob tervikuks digitaalses pildiraamis lõputult korduv esitlus autori 50-aastasest loomingust, tähtsamatest seeriatest ja projektidest ning helitaustana kuulatavad Peeter Langovitsi jutustused tema loomingu kujunemisest erinevatel perioodidel alates 1970. aastatest kuni tänapäevani.

Näitus on avatud: 15.07–19.12.2021

Näituse kuraator: Tanel Verk

Kujundaja: Anne Järvpõld

Ruum: Andres Lall

Fotomuuseum tänab: Peeter Langovits, Mart Laul, Kalev Mark Kostabi, Fotomuuseumi kollektiiv, Tallinna Linnamuuseumi kollektiiv, Digifoto OÜ.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.