"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
NÄDALAGA LISANDUS 300 HAIGUSJUHTU Haigestumine ja nakatumiskordaja R on selgelt kasvutrendis (0)
14. juuli 2021
Foto: Rene Suurkaev

Haigestumuse intensiivsus tõusis üle-eestiliselt ECDC riskimaatriksi alusel keskmiseks. Haigestumine  on hakanud taas kasvama, juuli lõpus võib näha üle 100 nakatunuga päevi. R on selgelt kasvutrendis, see on seotud delta tüve osakaalu suurenemisega.

27. nädala jooksul lisandus 301 haigusjuhtu. Võrreldes eelmise nädalaga suurenes uute juhtude arv 32,6% võrra ning kasvas nakatamiskordaja R, mis on üle-eestiliselt 1,1-1,3 (eelmisel nädalal oli R 1-1,2). „Delta tüvi on domineeriv ning haigestumise kasvu saame seostada delta tüvega,“ ütles Terviseameti peadirektor Üllar Lanno.

Lanno rääkis, et delta tüvega seotud juhtumeid on registreeritud kõikides maakondades peale Hiiumaa. Delta tüve laialdast siseriiklikku levikut ei ole veel täheldatud, kuid tüvele viitavate proovide osakaal kõikidest positiivsetest tulemustest kasvanud 80%-ni. „Juuli lõpus võib juba näha üle 100 haigestunuga päevi,“ lisas ta.

27. nädalal täheldati haigestumuse langust vaid Saaremaal (24% võrra) ning haigestumus püsis stabiilsena Lääne-Virumaal, Hiiumaal ja Raplamaal. Muudes maakondades oli haigestumus kasvutrendis.

Vähenesid nakatumised perekonna ringis, välismaal ning teadmata nakatumiskohaga juhtumid. Suurenes nakatumiste osakaal töökohas ja tutvusringkonnas.

Sümptomaatilised haigusjuhud moodustasid 90,2% ja ilma sümptomiteta 9,8% haigestunute üldarvust. Lanno sõnul tunneb haigestumise üldiselt ära kehva enesetunde ja peavalu järgi. Nakatunud on praegu peamiselt nooremad, vaktsineerimata inimesed.

Haiglaravi on kokku vajanud 6,9% haigete üldarvust. 27. nädalal hospitaliseeriti 22 inimest (võrreldes 26. nädalaga suurenes 29,4% võrra). 1. juulil lõpetati tervishoiu hädaolukord ja täna oleme hädaolukorra ohu tasemel. Hetkel on madal risk haiglate koormuse kiireks kasvuks.

Erinevalt varasemast perioodist kasvas 27. nädalal hospitaliseeritute hulgas oluliselt 50-59 ja 60-69-aastaste osakaal. Samal ajal vähenes hospitaliseeritute hulgas 70-79-aastaste osakaal. Haiglaravile satuvad peamiselt vanemaealised, vaktsineerimata või lõpetamata vaktsineerimiskuuriga inimesed.

Surmaga on lõppenud 1270 haigusjuhtu ehk 0,97% COVID-19 juhtudest. 27. nädalal uusi surmajuhtumeid ei registreeritud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.