"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
VEEBIKAART Tallinnas pakuvad tasuta joogivett avalikud veekraanid ja kümned söögikohad (0)
15. juuli 2021

Kuumade ilmadega tuleks juua rohkesti vett, selleks pakuvad linnas võimalusi avalikud Tallinna Vee veevõtukohad ning tasuta kraanivett pakuvad ka paljud söögikohad.

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul tuleks praeguste erakordselt kuumade ilmadega olla päikesega väga ettevaatlik ja juua rohkesti vett. „Tallinna kesklinnas on juba praegu kaheksa avalikku veekraani, kust saab ammutada puhast ja kvaliteetset joogivett kuuma ilmaga janu kustutamiseks. Lähemate kuude jooksul lisame Tallinna avalikku ruumi veel täiendavalt kaheksa avalikku joogiveekraani, et joogivesi oleks lihtsamini kättesaadav,“ ütles Klandorf. „Joogivesi tuleks hoida pidevalt käepärast, sest kuumade ilmadega tuleb vett tarbida 2–2,5 liitrit päevas, küll aga on mõistlik pidada piiri kangete jookidega.“

MUPO tuleb kuuma käes vaevlevatele linlastele appi

Ka munitsipaalpolitsei patrullid pööravad Klandorfi sõnul praegu suurt tähelepanu kuumusega kimpu jäänud linlastele. „Kõigil patrullidel on võimekus anda kannatanutele vajadusel esmaabi ning patrullautod ja ATV-d on varustatud joogiveega, millega hädasolijat turgutada. Ent siinkohal kutsun üles ka kõiki linlasi hoolivusele – hoidke iseennast ja märgake enda kõrval abivajajat,“ Klandorf.

Avalikud veevõtukohad, kus saab värske kraaniveega janu kustutada, asuvad Viru tänava ja Pärnu maantee vahel purskkaevu lähedal, vanalinnas Harju ja Niguliste tänava nurgal, Toompeal Taani kuninga aias, Politseipargis, Järvevana tee kergliiklusteel, Kadrioru pargis, Kalaranna tee ja Lennusadama tänava ristumiskoha vastas ning Löwenruh’ pargi lähistel Algi tänaval.

Kõigi avalike joogipunktide asukohad on leitavad veebikaardilt:

Tallinna kesklinna tuleb lähematel kuudel juurde kaheksa avalikku joogiveekraani, mis hakkavad asuma Tornide väljaku haljasala Snelli tiigi poolses otsas (Nunne 18), Russalka mälestussamba ja mereranna vahel, Lootsi tänava ja Reidi tee ristumise koha lähedal (Lootsi 8/1), Maarjamäe memoriaali lähedal Pirita teel, Tiigiveski pargi koerte jalutusväljaku kõrval, Järvevana tee ääres Filtri tee bussipeatuse lähedal (Järvevana tee 3d) ning Järve metsa lähedal parklas (Järvevana tee 9g).

Tasuta kraanivesi on saadaval ka söögikohtades

Lisaks sellele pakub ligi 50 Tallinna söögikohta enamasti tasuta kraanivett kampaaniaga „Pakume kraanivett“. Kampaaniaga liitunud söögikoha tunneb ära uksel oleva kleebise järgi. Liitunud söögikohtade nimekiri koos igaühele avatud võimalusega teadaolevaid kraanivee pakkujaid lisada on kättesaadav veebilehel: https://vesikraanist.ee/

Eelistades pudeliveele kraanivett, saab vähendada jäätmete tekkimist. Ühe kuupmeetri kraanivee pakkumisega on võimalik hoida ära 2000 plast- või klaaspudeli tootmine, transport ja käitlemine, sest kuupmeetri vee pakendamine võtab nii palju pudeleid. Kui poole liitri kraanivee hind jääb alla ühe sendi, siis ka pudeli kõige odavama joogivee hind ületab seda vähemalt 50-kordselt.

Kraanivesi on pudeliveest 10–90 korda ressursisäästlikum sõltuvalt transpordikulust ehk sellest, kui kaugelt vett transporditakse. Pudelivee kaugemalt toomine kulutab loodusvarasid märkimisväärselt rohkem. Ka pudeli ümbertöötlemine nõuab märkimisväärselt ressurssi: tühje pudeleid tuleb taas transportida ja edasi käidelda – sorteerida, purustada ja veel kord transportida.

Plastpudel, mis ei jõua ringlusse, laguneb looduses õhuga kokkupuutes 50–80 aastaga ja maa sisse maetuna 500–1000 aastaga, kuna bakterid ei tunnista toiduks plastpudeli põhimaterjali – polüetüleeni. Ühe klaaspudeli ümbertöötlemisel säästetud energia arvel võiks näiteks 100-vatine elektripirn põleda neli tundi või saab keeta kaks-kolm tassi teed.

Ka uuringud ja pimetestid on näidanud, et kraanivee ja pudelivee maitseerisus ei ole oluline argument. Pudelivee kvaliteet sõltub sageli hoiustamistingimustest. Vale hoiustamise korral võivad plastpudelist vette lahustuda plastifikaatorid ja hormoonsüsteemi mõjutavad kemikaalid, mis kahjustavad inimeste tervist.

Vaata ka kiirabi soovitusi kuumaperioodiga toimetulekuks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.