"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Tallinnas tulid rahvusvahelise kabe maailmameistriteks Alexander Švartsman ning Matrena Nogovitsyna (0)
15. juuli 2021
Foto Tiit Mõtus

Kolmapäeval Tallinnas Viru hotellis lõppenud rahvusvahelise kabe maailmameistrivõistlustel kuulusid meeste esikolmikusse suurmeistrid Alexander Švartsman ja Alexander Getmanski Venemaalt ning  Roel Boomstra Hollandist. Naiste esikolmikusse kuulusid Matrena Nogovitsyna ja Tamara Tansykkuzhina Venemaalt ning Viktoriya Motrichko Ukrainast.

Vaata galeriid (122)

„Kui naiste võitja selgus juba eile, esmakordselt tuli maailmameistriks Sahha kabetaja Matrena Nogovtsyna, kes suutis saavutada piisava eduseisu juba enne tänast viimast vooru, siis meeste maailmameister selgus täna ning selleks sai ka 2017. aastal Tallinnas toimunud MMil maailmameistriks kroonitud Alexander Švartsman,“ rääkis Eesti Kabeliidu president Tarmo Tulva. „Pingeline turniir oli sportlastele üle pika aja taas võimalus laua taga mängida ning ka seetõttu oli turniir erakordselt suur kordaminek medalivõitjate kõrval kogu maailma, sh Eesti kabele.“

Meeste turniiril osales 40 võistlejat, naiste turniiril 16 võistlejalt 22 erinevast riigist. Tallinn sai maailmameistrivõistluste korraldamise õiguse teist korda, turniir toimus Tallinnas ka 2017. aastal. Rahvusvahelise kabe MMi toetasid Tallinna linn, EAS, Eesti Olümpiakomitee, Kultuurkapital, hotell Viru, NOBE, Paekivitoodete Tehas, Huawei ja A. Le Coq.

Varasemalt on Tallinnas kahel korral peetud Euroopa meistrivõistlusi – 2008. ja 2014. aastal, maailmameistrivõistlused meestele ja naistele 2017. aastal. 2013. aastal peeti Tallinnas meeste tiitlimatš, kus valitsev maailmameister Aleksander Georgiev alistas 2009. aasta meistri, Aleksander Švartsmani. Tiitlimatši osad partiid peeti Tallinnas ka 1972. aastal, kui omavahel mängisid Läti kabetaja Andris Andreiko ja Ukraina kabetaja Iser Kuperman, kes esindasid toona NSV Liitu.

Kabe maailmameistrivõistlused toimuvad iga kahe aasta tagant. Võistlus toimub rahvusvahelise kabe reeglite järgi, mida mängitakse erinevalt Eestis laialt levinud vene kabele 100 ruudulisel laual. Vene kabe reeglitega võrreldes on reeglites üksikud erinevused.

Maailmameistreid hakati rahvusvahelises kabes selgitama 19. sajandi lõpus. Viimased aastakümned on kabe tippude hulka kuulnud peamiselt Venemaa ja Hollandi sportlased, kes on MMid võitnud alates 1984. aastast alates ühe erandiga, kui 1994. aastal võitis turniiri Läti kabetaja Guntis Valneris.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.