"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Eesti kaastoodetud "Kupee nr 6" võitis Cannes'i Grand Prix' (0)
18. juuli 2021
Albert Truuväärt/ Foto on illustreeriv

Soome režissööri Juho Kuosmaneni Eesti osalusega mängufilm “Kupee nr 6” pälvis tänavusel Cannes’i filmifestivalil tähtsuselt teise auhinna ehk Grand Prix, mida antakse välja kaks, vahendas BNS. Teise neist võitis iraanlase Asghar Farhadi “Ghahreman” (“Kangelane”). Kuldne Palmioks (Palme d’Or) läks sedapuhku Prantsusmaa lavastaja Julia Ducornau linateosele “Titane”. 

“Kupee nr 6” stsenaristid on Livia Ulman ja Andris Feldmanis, Eesti-poolne produtsent Riina Sildos. “Oleme piiritult õnnelikud, sest täna juhtus meie elus midagi täiesti enneolematut – me võitsime ühe kõige olulisema auhinna maailma autorikino tippfestivalil,” rõõmustas filmi Eesti-poolne produtsent Riina Sildos. “See on meeletu võit Eesti kinole ja Eesti filmitegijatele, me oleme maailma tipus!” 

Lisaks sai film oikumeenilise žürii eritunnustuse kui võistlusfilm, mis “kõneleb tundlikult kahe haavatava inimese kohtumisest. Nad on nii erinevad, et ei valiks teineteist isegi naabriks, ent saavad ometi koos üksindusest üle”.

“Kupee nr 6” (“Hytti nro 6”), tegevus toimub 1990ndatel, mil soome arheoloogiatudeng Laura pageb oma ummikusse jooksnud elu eest rongiga Moskvast Murmanskisse. Rongis on ta sunnitud jagama kupeed vulgaarse venelasest kaevuri Ljohhaga. Neiule ootamatult hakkab noormees talle ajapikku meeldima, sest mehe karmi kesta all on samuti lihtsalt üks haavatud hing. Lõpuks ei oska kumbki leitud lähedusega midagi peale hakata ja nad lahkuvad hüvasti jätmata.

Film valmis Soome, Eesti, Venemaa ja Saksamaa koostöös. Filmi režissöör on Juho Kuosmanen, peaprodutsent on Jussi Rantamäki (Aamu Film Company, Soome), kaastootjad on Riina Sildos (Amrion OÜ, Eesti), Natalia Drozd (CTB Film Company, Venemaa) ja Jamila Wenske (Achtung Panda! Media GmbH, Saksamaa).

Filmi peaosades on Seidi Haarla (Soome) ja Juri Borisov (Venemaa). Filmi režissööri Juho Kuosmaneni eelmine film „Kõige õnnelikum päev Olli Mäki elus“ võitis 2016. aastal Cannes’i filmifestivali kõrvalprogrammi „Un Certain Regard“. Filmi stsenaarium on inspireeritud Soome kirjaniku Rosa Liksomi samanimelisest romaanist.

Lisaks stsenaristidele ja kaasprodutsendile on meeskonnas Eesti poolt veel kostüümikunstnik Jaanus Vahtra, grimmikunstnik Liina Pihel, režissööri 1. assistent Ralf Siig, režissööri 2. assistent Maria Kljukina ja Eesti-poolne tegevprodutsent Anneli Savitski.

“Kupee nr 6” esilinastus 10. juulil Cannes’i filmifestivali põhivõistlusprogrammis, Eesti esilinastus on kavandatud 2021. aasta sügisesse.

Sel nädalal teatas Sony Pictures Classics, et on ostnud “Kupee nr 6” õigused Põhja-Ameerikas, Ladina-Ameerikas, Ida-Euroopas, Kagu-Aasias ja Lähis-Idas. Sony Pictures Classics on tuntuks saanud võõrkeelse filmi Oscari nominentide ja võitjate levitajana. Samuti on film müüdud Lääne-Euroopa riikidesse, sh Prantsusmaale, Hollandisse, Belgiasse ja Luksemburgi.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.