“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
Suri vabadusvõitleja ja poliitik Enn Tarto (0)
18. juuli 2021
Scanpix

Täna suri vabadusvõitleja ja poliitik, Kaitseliidu auliige ja Tartu linna aukodanik Enn Tarto, vahendas BNS Kaitseliitu.

Enn Tarto sündis 25. septembril 1938 Tartus ning pühendus juba varasest noorusest, 1950-ndatest aastatest Eesti riikliku iseseisvuse taastamisele. Selle eest saadeti ta kolm korda Nõukogude Liidu vangilaagritesse, kus ta viibis kokku 14 aastat. Viimati vabanes Tarto Nõukogude Liidu vanglast aastal 1988.

“Oleme täna kaotanud suurmehe, kelle panus vaba Eesti olemasolusse on olnud hindamatu,” ütles Kaitseliidu ülem Riho Ühtegi. “Sest milliste mõõdikutega saab hinnata kogu oma elu pühendamist Eesti Vabariigi taastamisse ning riigi ülesehitamisse? Enn Tarto on 1990. aastast olnud ka tulihingeline Kaitseliidu toetaja ja eestkõneleja. Ta oli kümme aastat Kaitseliidu vanematekogu esimees ning on valitud meie organisatsiooni auliikmeks. Kaitseliidu nimel avaldan selle kaotuse puhul sügavat kaastunnet Ennu abikaasale, lähedastele ning kogu Eesti rahvale. Enn, puhka rahus.”

“Tartlane Enn Tarto on olnud vaimult ja tegudelt suur tartlane ja eestlane, kes on aastakümneid kandnud hoolt Eesti vabaduse eest,” lisas Tartu linnapea Urmas Klaas. “Ta oli Eesti vabaduse eestkõnelejaid nii siin kodumaal kui ka üle maailma – tema häält ja sõnumit on kuulnud auditooriumid, kelle ideaalideks on vankumatult olnud vabadus, inimõigused ja rahvaste enesemääramisõigus. Enn Tarto oli Memento Tartu osakonna esimees ja seeläbi aktiivne meie ajaloomälu ja Eesti riiklike murdehetkede mälestuste hoidja. Enn Tarto tuletas meile igapäevaselt meelde, et vabadus ei ole kingitus ja vabaduse eest tuleb seista igal silmapilgul ja igal südametuksel. Sellise vägeva mehena jääb Tartu linn ja Eesti Vabariik Enn Tartot igavesti meenutama. Puhka rahus, väsimatu töömees ja Tartu aukodanik Enn Tarto.”

Eesti iseseisvuse taastamise aegu ja juba taastatud Eesti Vabariigis tegutses Enn Tarto visalt mitmel rindel: oli Balti Apelli üks koostajaid, Eesti Kongressi juhtivtegelane, üks Kaitseliidu taastajaid, riigikogu kolme koosseisu liige, paneuroopa Eesti ühenduse president, Tartu linnavolikogu nelja koosseisu liige ja represseeritute organisatsiooni Memento üks juhte. Avaliku elu tegelase ja poliitikuna on Enn Tarto arvatud 20. sajandi saja Eesti väljapaistvama isiku nimekirja.

Enn Tartot on tunnustatud mitmete Eesti ja välismaiste teenetemärkidega, nagu Riigivapi II klassi teenetemärk, Kaitseliidu Valgeristi I klassi teenetemärk, Tartu Suurtähe teenetemärk, Ungari Teenistusordeni Ohvitseririst, Leedu Vytise Risti Ordeni Ohvitseririst ja Poola Teenete Ordeni komandöririst. Enn Tarto oli ka esimene Kaitseliidu auliige. Enn Tarto oli ka Kaitseliidu vanematekogu esimees aastatel 1993-2003.

Kaitseliit ja Tartu linn avaldavad lahkunu lähedastele kaastunnet ning mälestavad lahkunut kui vankumatut Eesti iseseisvuse eest seisjat.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.