"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Psühhiaater Jüri Ennet: enne juulikuu algust häälestuvad kõik mu rakud ümber puhkuse lainele (0)
19. juuli 2021
Foto: Scanpix

“Mul on koguaeg olnud juulikuus puhkus, nii et enne juulikuu algust häälestuvad kõik mu rakud ümber puhkuse lainele,” ütles psühhiaater Jüri Ennet.

Selleks, et ennast töölainelt välja lülitada, tuleb teadlikult ennast korrale kutsuda, leiab kogenud psühhiaater.

“Suvepuhkuse ajal tuleb ikka igapäevast informatsiooni erinevatest kanalitest. Ma sirvin need läbi, kuid kui mõne koha peal tekib tunne, et tahaks ka sõna kaasa öelda, siis ütlen endale stopp, tark ei peruta,” sõnas ta.

Enneti hinnangul on suvepuhkuste periood samal ajal rõõmuküllane kui ka nukrust tekitav. “Inimesed ujuvad, osa nendest upub ära. Inimesed sõidavad elektritõuksidega, osa nendest saavad traumasid… Nendest juhtumitest lugedes mõtlen, kas meie esivanemad võitlesid vabaduse välja selleks, et juhtuksid purjus peaga õnnetused ja uppumised?” märkis Jüri Ennet.

“Optimistlikult vaadates saab öelda, et meil on suur tee veel selles valdkonnas minna. Isegi alkoholisurmade arv oli viimasel aastal üle 600, viimati oli nii suur alkoholisurmade arv vabadusvõitluse aegu…” tõdes psühhiaater.

Teistele inimesele soovitab Ennet looduses käimist ja piisavat puhkust ka puhkusevälisel ajal.

“Puhkust vajab iga inimene – nii kaua kui süda töötab, nii kaua läheb hästi. Kui puhkust on liiga vähe, ütleb ka süda üles. Ka töö tegemise perioodil ei tohi unustada puhata,” sõnas Ennet.

“Puhkuse ajal peab looduses käima. Praegu mööda Eestit ringi sõites on näha, et igas ilmakaares haigutab vastu suur lageraie. Nutt tuleb kurku, sest mitte keegi ei vastuta” lisas ta.

“Kuumuse osas – on olemas ruumid, kuhu keskpäeva paiku varju minna, näiteks metsarajad ja mererannad, kus jahutab tuul. Päris suure kuumuse puhul tuleb paariks tunniks päikese käest ära minna. Päevitaja ma ei ole, ikka aiatööde hoos möödaminnes on päikest võetud ihu peale. Aiatöid jätkub, natuke kastmist ja natuke niitmist. Aias kõnnin ikka paljajalu.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.