"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Algab MTA ja PTA ühisoperatsioon "Lemmikloomad turvaliselt Eestisse" (0)
19. juuli 2021
Foto: Mats Õun

„Kolmandatest riikidest, eriti Venemaalt imporditavate lemmikloomade arv on viimastel aastatel hüppeliselt suurenenud,” ütles MTA tolliosakonna ühiskonnakaitseüksuse arendusspetsialist Elika Brosman. “Paraku oleme oma kontrollides kokku puutunud dokumentide võltsimisega ning isikutega, kes toovad korduvalt üle piiri loomi, väites, et tegemist on isiklike lemmikloomadega. Seda seetõttu, et endale lemmiklooma tuues on nõuded leebemad kui edasimüügi eesmärgil loomi importides.”

Maksu- ja tolliamet (MTA) ja põllumajandus- ja toiduamet (PTA) korraldavad esmaspäevast 30. juulini ühisoperatsiooni, mille eesmärk on kontrollida reeglite täitmist lemmikloomadega piiri ületamisel.

Viimastel aastatel on Euroopa Liidus sagenenud piiriületusega seotud rikkumised ning seda eriti liiduvälistest riikidest tulevate lemmikloomade osas. Elika Brosmani sõnul on MTA ülesanne kontrollida, et piiripunkti ületavate lemmikloomade puhul on täidetud kõik lemmikloomadega reisimisele ja transportimisele kehtestatud nõuded.

Ta lisas, et Eestit kasutatakse loomade müümisel ka transiitriigina ehk kolmandatest riikidest pärit lemmikloomi transporditakse teistesse Euroopa Liidu riikidesse.

Põllumajandus- ja Toiduameti loomatervise ja -heaoluosakonna juhtivspetsialisti Ainike Nõmmisto sõnul peavad kõik Eestisse sisenevad lemmikloomad vastama nõuetele. „Väga oluline on, et lemmikloom oleks vaktsineeritud marutaudi vastu, et mitte ohustada siinseid loomi. Teadmata päritolu ja haiguslooga lemmikloomad võivad põhjustada selliste nakkushaiguste esinemist, mida Eestis pole kas varem üldse või juba aastaid diagnoositud. Näiteks seostame hiljuti taas levima hakanud koerte katku just kolmandatest riikidest sisse toodud lemmikloomadega,“ kirjeldas Nõmmisto.

Ühisoperatsiooni käigus kontrollitakse Narva ja Luhamaa piiripunktides süvendatult lemmikloomadega liikumisele kehtestatud reeglite täitmist – lemmikloomade liikumisel kohustuslikke dokumente, kehtiva vaktsiini olemasolu, lemmiklooma märgistust, transporditingimusi. 

Lemmikloomadega liikumisele kehtestatud nõuded võivad erineda sõltuvalt lähte- ja sihtriigist, loomaliigist, looma vanusest ja reisi eesmärgist. Soovitame alati enne reisi algust tutvuda nõuetega sihtriigi tolli või veterinaarameti kodulehel. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.