"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Soomes hakatakse tootma päikeseenergial töötavaid elektriautosid (0)
19. juuli 2021
Foto: Valmet Automotive.

Autotehas Valmet Automotive sõlmis Hollandi ettevõttega Lightyear elektriautode valmistamise kavatsuste protokolli, mille kohaselt alustatakse järgmisel aastal Uusikaupunkis päikeseenergial töötavate elektriautode tootmist.

Uusikaupunkis autosid ja Salos akusid tootev Valmet Automotive kavatseb järgmisel kevadel Uusikaupunki autotehases alustada päikeseenergial töötavate elektriautode tootmist. Samuti Uusikaupunkis tegutsev ettevõte Lightyear asutati 2016. aastal. Seda toetavad mitmete suuremate automarkide endised töötajad, vahendab YLE.

„Mõni aasta tagasi tegime otsused uue säästva arengu ja transpordi strateegia kohta. Tootena sobib see pildile ideaalselt,“ ütles Valmet Automotive tootmisdirektor Pasi Rannus. 

Lighyear ja Valmeti koostöös valmivat uut autot Lightyear One hakatakse tootma Uusikaupunkis, kusjuures esimene prototüüp valmis juba kaks aastat tagasi.  Noore ettevõtte partneriks saamist näeb Rannus huvitava võimalusena. 

„Tootena on see uus suund ja ettevõte on väga rahul. Saame õppida midagi uut ja Lightyear saab kasutada oma kogemusi autotootmises,“ ütles Rannus. 

Rannuse sõnul ei erine tootmistöö elektriauto tootmisest. See on päikeseelementidega elektriauto, mis toodab lisaenergiat. 

Eelleping eelneb tootmislepingule, mille alusel valmistab Valmet Automotive piiratud arvu paarisaja autoga Lightyear One elektriautosid. Kokkulepe kinnitatakse eeldatavasti augusti jooksul. 

„Esitlesime kaks aastat tagasi Lightyear One prototüüpi ja nüüd oleme leidnud oma ainulaadse auto jaoks suurepärase tootmispartneri. Valmet Automotive näitab tugevalt oma asjatundlikkust, on elektriautosid tootnud juba üle kümne aasta ning lisaks jagavad meie ettevõtted samu väärtusi ja sarnast töökultuuri,“ sõnas Lightyeari tegevjuht ja asutajaliige Lex Hoefsloot.  

Praegu toodab Uusikaupunki autotehas Mercedes-Benzi autosid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.