"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
arutelu jätkub 4. augustil Läti seimi opositsioon ei nõustu kohustusliku vaktsineerimisega (0)
21. juuli 2021
Foto: Scanpix

Teatud elukutsete kohustusliku vaktsineerimise seaduse eelnõu on jõudnud seimini. Praegu on parlamendiliikmetel sellise lahenduse osas väga erinevad seisukohad, kuid parlamendis võiksid selle seaduse arutelud alata 4. augustil, teatas Läti rahvusringhääling.

Eelnõu näeb ette mitmeid olulisi muudatusi. Selles on sätestatud, et tervishoiu-, pikaajalise sotsiaalhoolekande- ja sotsiaalse rehabilitatsiooni asutustelt ning haridustöötajatelt tuleks nõuda Covid-19 tunnistust. Samuti on kavas sätestada, et tööandjal on alates oktoobrist õigus vallandada töötajad, kes pole Covid-19 tunnistust saanud.  

Opositsioon loodab muutused pidurdada  

Opositsiooniliikmed ei nõustu selliste muudatustega. Kui need võetakse seimis vastu, lubab opositsioon pöörduda Läti presidendi poole.  

„Korraldame allkirjade kogumise, et saada põhiseaduslik enamus – vähemalt üks kolmandik liikmetest kirjutab alla presidendile saadetavale kirjale, et peatada selle seaduse väljakuulutamine kaheks kuuks ning et valimiste keskkomisjon korraldaks allkirjade kogumise rahvahääletuse läbiviimiseks,” ütles Roheliste ja Talurahva Liidu juhatuse esimees Edgars Tavars.  

Samamoodi ei toeta Koosmeele erakond selliseid muudatusi ja lubab tegutseda, kui Riigikogu enamus toetab kohustusliku vaktsineerimise nõuet.  

„Kui hääletusmasin läheb üle kõigest, meie mõistlikest ettepanekutest, on viimane samm see, et palume avalikkusel sellest seaduseelnõust rääkida ja võiks läbi viia rahvahääletuse,” ütles Koosmeele esindaja Andrejs Klementjevs.  

Sarnast arvamust avaldas ka KPV LV (Kellele kuulub riik?) Seimi fraktsiooni juht Māris Možvillo: „Oleme kategooriliselt vastu igasugusele sundvaktsineerimisele. See peab olema vabatahtlik põhimõte. Püüame kohustusliku vaktsineerimise kõigi parlamentaarsete meetoditega lõpetada.”  

Koalitsioonis on erinevaid mõtteid 

Praegu on kohustuslik vaktsineerimine ka ühe koalitsioonipartei, Rahvusliku Liidu, teema.  

Selle fraktsiooni jaoks tekitab seaduseelnõu palju küsimusi, mida tuleb veel arutada. „Meil tuleb fraktsioonis veel üks arutelu. Loodan, et selleks ajaks on võimalik saada vastuseid ministeeriumidelt, kuna nad näevad „B” stsenaariumi nende ametite jaoks, kus töötajatest võib tekkida objektiivne puudus, kui nad pole vaktsineerinud,” ütles parlamendiliige Jānis Dombrava (Rahvuslik Liit).  

Samal ajal ütlevad teised koalitsioonipartnerid, et nad toetavad, viidates sellele, et arutelud parlamendi komisjonides jätkuvad.  

„Valitsuskoalitsiooni ja tervishoiuministri erakonnana vaatame seaduse üle, toetame ja osaleme aruteludes,” ütles Inese Voika (“Arengule/Jah!”).  

„Kui eelnõu jõuab Seimi, toetab meie fraktsioon selle üleandmist komisjonidele. Ja siis peavad komisjonid selle eelnõuga hoolikalt töötama,“ ütles Uue Ühtsuse Seimi fraktsiooni juht Ainārs Latkovskis.  

Uue Konservatiivse Partei (JKP) esindaja Krišjānis Feldmans lubab julgustada arutelu liikmete kohustusliku vaktsineerimise üle.  

„Vajadusel oleksin valmis isegi rääkima parlamendiliikmete kohustuslikust vaktsineerimisest. Kindlasti leidub inimesi, kes vaidlevad mulle vastu ja ütlevad, et parlamendiliiget ei saa takistaa tööl käimast. Kuid ma arvan, et parlamendiliikmed peaksid näitama eeskuju kõigile,” ütles Feldmans.  

Arutelu selle seaduseelnõu tuleb tuline ja parlament kavatseb seda arutama hakata 4.augustil.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.