"Tallinn tegigi minust selle inimese, kes ma praegu olen."

Laulja Ivo Linna
inimesed ei mõista vaktsineerimise olulisust Perearst: väga keeruline on jõuda vaktsiini soovijateni (1)
23. juuli 2021
Perearst Helve Kansi. Foto: Scanpix

“Inimestele helistades kohtame palju vastuseisu ja teeme sisuliselt tühja tööd. Riik peaks inimesi vaktsineerimisest rohkem teavitama,” rääkis Viljandi perearst Helve Kansi, kelle hinnangul on koroonavaktsiini soovijaid leida keeruline ja raske töö.

Kansi tõdes ajalehele Sakala, et Viljandi perearstid vaktsineerimisega väga hästi toime tulnud, kuid vaktsiini soovijateni jõuda on keeruline, vahendab BNS.

Ta nentis, et kui talvel ja kevadel polnud vaktsiine saada, siis nüüd selle taha asi ei jää ning vaktsineerida tuleks kõik kodanikud. “Vaktsiinide tõhusus on tõenduspõhiselt kinnitatud alates 12. eluaastast ning tõenäoliselt saavad peagi vaktsineerida ka nooremad.”

Paraku pole inimesed piisavalt agarad otsima võimalust end pookida lasta. “Argumentidena mitte vaktsineerida kohtab palju rumalust ja linnalegende, hirmu vaktsiini, aga mitte haiguse ees,” rääkis Helve Kansi.

Tema sõnul ei mõisteta vaktsineerimise tähtsust kolmanda laine ärahoidmise ja koolilaste hariduse saamise perspektiivist. Kansi on tellinud lisakoguse vaktsiine, kuid et praegu on perearstidel puhkuseperiood, saab tema praksises vaktsineerida juuli lõpust. “Praegu personal puhkab kevadisest pingutusest, kuid juuli lõpus tahaksime jälle tasapisi vaktsineerima hakata ning vastuvõtuaegadele inimesi kergema vaevaga leida.”

Perearsti sõnul ajendavad vaktsineerima erinevad stiimulid, noortele on need näiteks kontserdid ja reisimine.

Eesti perearstide seltsi juhatusse kuuluv Kansi pakkus välja, et kaitsesüsti saanutele ei peaks enam piirangud kehtima. “Soodustused peaksid kehtima neile, kes on vaktsineeritud. Nii saavad nad normaalset elu edasi elada.”

Kolmapäeval tegid Eesti perearstid avaliku pöördumise, milles leiavad, et vaktsineerimine peab olema iga inimese südameasi ning võimalikud piirangud peaksid puudutama vaid neid, kes on otsustanud end mitte vaktsineerida.

Kansi lisas, et perearstid pole rahul riigi vaktsineerimispoliitikaga. “Praegu ei ole vahet, kas oled vaktsineeritud või ei ole,” nentis ta. “Kui töötad hooldekodus või haigete inimestega, siis sa lihtsalt pead olema vaktsineeritud. Praegu on see köis natukene liiga lõtv.”

Tervisekassa andmetel on kõik Viljandimaa perearstiprak sised suutnud vaktsineerida vähemalt pooled oma registri täisealistest patsientidest. Kansi praksises on see protsent 60,7. “Võiks ikka vähemalt 70 olla,” lisas ta.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

vot tak
23. juuli 2021 21:49
https://www.delfi.ee/artikkel/94093159/graafik-mis-toimub-tanase-seisuga-on-kuues-maakonnas-suve-lopuni-vaid-alla-saja-vaba-vaktsineerimisaja/kommentaarid Vaktsineerimine Eestis kui täielik pardak.