"Arendajad ei lase arhitektidel lähtuda inimeste vajadustest, vaid sellest, kuidas äriplaan võimalikult tulu tooks."

Kunstiakadeemia rektor, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm
Soome valitsus on valmis nakatumiste kasvades piiranguid karmistama (0)
23. juuli 2021
Foto: Pixabay

Soomes on täheldatud COVID-19 viiruse Delta variandi nakkuste arvu suurenemist, kuid seos haiglaravi on varasemast nõrgem, vahendab YLE.

Soome Valitsus kiitis heaks uued piirangud restoranidele ja baaridele viies maakonnas, kus epideemia levik on „kiirenemisjärgus“.  Reeglid kehtivad Edela-Soome, Kymenlaakso, Uusimaa, Pirkanmaa ja Päijät-Häme kohta.  

Nendes piirkondades tegutsevad hotellindusettevõtted peavad sulgema uksed kell 1 öösel ja kliendid peavad lõpetama alkoholi tarbimise hiljemalt südaööl. Valdavalt alkoholi pakkuvate baaride külastajate maht on piiratud 50 protsendiga ja peamiselt toitu pakkuvate ettevõtete 75 protsendiga.  

THL: juhtumite arv kasvab  

Soomes on COVIDi juhtumite arv alates juunist neljakordistunud ja R0 arv on nüüd hinnanguliselt vahemikus 1 kuni 1,25, teatas riiklik tervise- ja heaoluinstituut (THL).  

Neljapäeval tuletas THL riigile meelde, et juhtumite arv kasvab. Kolmapäeval oli 453 uut juhtumit ja ka positiivsuse määr on tõusnud 2,3 protsendini kõigist testitud proovidest.  See tähendab, et epideemia laieneb endiselt, kuid tõsised juhtumid ja vajadus haiglaravi järele ei kasva samas tempos, kui varem epideemia ajal.  

Enamik hiljuti registreeritud juhtumitest on nakatunud Soomes, mitte välismaalt sisse toodud ja umbes 60 protsenti juhtudest on 10–29-aastaste vanuserühmas, kus vaktsineerimise tase on kõige madalam.  

Enam kui pooled 10 intensiivravil viibivast patsiendist on vanemad kui 50 aastat. Covidi haiglates on kokku 56 patsienti.  THL soovitas noortel ja lastel proovida minimeerida sotsiaalseid kontakte, et vähendada Covidi nakatumise ohtu.  

Mõned põgenevad kontaktjälgijate eest  

THL soovitab inimestel saada vaktsiin niipea kui võimalik ja kinnitab, et enam kui pooltel üle 20-aastastest inimestest on esimene vaktsiiniannus käes.  Kontaktide jälitamine on viimasel ajal olnud keerulisem, kuna jälgijate puhul suureneb kohtuasjade arv. STM-i ametnik Taneli Puumalainen ütles, et inimesed ei reageeri alati hästi, kui kontaktjälgijad helistavad.  

„Inimestega on olnud keeruline ühendust saada ja kahtlustatakse ka seda, et mõned on tahtlikult jätnud jälitaja kutsetele vastamata,” sõnas Puumalainen.“Kui kõne tuleb, ütleb seadus, et teavet tuleb anda ja see on kõigile kasulik.”  

Juhtumite arv, kus nakkusallikas oli teada, suurenenud 72 protsendini.  Sel nädalal on ametlikud karantiinikorraldused antud üle 6000 inimesele, eelmisel nädalal vähem kui 5000-le.  

Eelmisel nädalal ei registreeritud ühtegi COVIDi surma, mis viitab epideemia muutuvale iseloomule, kuid Puumalaineni sõnul näitab nakatunute arvu tõus peatset haiglaravi vajavate inimeste hulga suurenemist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.