"Arendajad ei lase arhitektidel lähtuda inimeste vajadustest, vaid sellest, kuidas äriplaan võimalikult tulu tooks."

Kunstiakadeemia rektor, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm
Laanet: Leedu rändekriis kujutab endast hübriidrünnakut (0)
24. juuli 2021
Mats Õun

Leedus toimuv rändekriis kujutab endast hübriidrünnakut ja Eesti kohustus on riiki aidata, ütles Leedu siseministri Agnė Bilotaitėga reedel telefonitsi vestelnud kaitseminister Kalle Laanet.

Ministrid arutasid olukorda Leedu-Valgevene piiril ning arutasid võimalusi Leedu abistamiseks. Ministrid tõdesid, et tegu pole päris kindlasti tavapärase rändekriisiga, edastas kaitseministeerium. Bilotaitė sõnul on tegemist hübriidrünnakuga Leedu, kogu Euroopa Liidu ja väärtuste vastu, mille eesmärk on destabiliseerida Leedut ning piirkonda.

Laanet rõhutas, et Eesti, Läti, Leedu ja Poola jaoks muudab olukorra tõsisemaks asjaolu, et paralleelselt kogub Venemaal ja Valgevenes hoogu suurõppus Zapad, mille põhitegevused on suunatud Balti regioonile.

„Leedu on meie lähedane liitlane ja meie ülesanne on neid selles kriisis viivitamatult toetada,“ ütles Laanet, kelle sõnul eraldatakse esmase meetmena kaitseväe varudest 100 kilomeetrit tõkestustraati, et Leedu saaks oma piiri tugevdamist kiirendada. „Samuti oleme alates 1. augustist valmis Leetu saatma kolm mehitamata lennuvahendite meeskonda, et parandada olukorrateadlikkust piiril.“

Abi andmine põhineb Leedu vastavasisulisel palvel ning Eesti eraldab abi tasuta. Kaitseväe toetusväejuhatus saadab tõkestustraadi Leedu poole teele viivitamatult. Ministrid märkisid, et põgenike saatmine on riiklikult organiseeritud ja selle kohta on olemas ka konkreetsed tõendid – teada on nii rännet korraldavad ettevõtted kui nendega seotud inimesed ning on vajalik on nende inimeste vastu kehtestada Euroopa Liidu sanktsioonid.

Viimase kuu jooksul on Leetu jõudnud 2453 põgenikku, mida on ligi 33 korda rohkem kui eelmisel aastal ja 66 korda rohkem kui 2019. aastal.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.