"Arendajad ei lase arhitektidel lähtuda inimeste vajadustest, vaid sellest, kuidas äriplaan võimalikult tulu tooks."

Kunstiakadeemia rektor, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm
Andres Sutt: tänu digitõendile saab ettevõtlus vabamalt tegutseda (5)
27. juuli 2021
Andres Sutt. Foto: Mats Õun

„Covid-19 digitõendi omanikele ei ole niivõrd lisandumas uusi kasutusvõimalusi, kui pigem kinnistada veelgi olemasolevaid võimalusi,“ ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt kinnitades, et juba suve algusest peale on kohustus kontrollida tõendit lubatud piirarvust suurema osalejate arvuga ürituste ja tegevuste puhul. 

„Kuna üldine riskitase on suvel lihtsalt olnud madalam, siis on need piirarvud olnud küllaltki suured ja seetõttu ei ole inimestel olnud siiani põhjust tõendit liiga palju kasutada. Nüüd kui nakkuse levik suureneb, muutuvad ka üritustele ja tegevustele kehtivad piirarvud väiksemaks ja seega on üritusi või muid tegevusi võimalik viia läbi suurema osalejate arvuga, kui tagatakse kõigi nakkusohutus. Ehk osalevad üksnes negatiivse testitulemusega, COVID-19 haiguse läbi põdenud või selle vastase vaktsineerimiskuuri läbinud inimesed, kellel tuleb korraldajale esitada ka vastav tõend,“ rääkis Sutt.

Tema sõnul valitsuses kindlasti järgitakse seda põhimõtet, et jätta tegevused, üritused, teenused võimalikult avatuks neile, kes on vaktsineeritud, läbipõdenud või eelnevalt testitud.

Ürituste korraldajad peavad küsima osalejatelt covid-19 tõendit, kui nad soovivad korraldada suurema osalejate arvuga üritust, kui kehtivad piirangud ette näevad. Alates 2. augustist on siseruumides lubatud kuni 500 ning õues kuni 1500 osalejat. Nakkusohutuse tagamisel läbi koroonatõendi kontrollimise jääb kehtima senine kord ning sisetingimustes saab osaleda kuni 6000 ja õues 12 000 inimest. „See tähendab, et tänu covidi tõendile ei pea enam nakkusohu tõttu ühiskonda ega ettevõtteid liigselt piirama,“ lisas minister. 

Digitõend kehtib nii digitaalsel kui välja trükitud kujul. See tähendab, et ka need, kellel puuduvad nutitelefonid saavad endale tõendi välja printida ja seda samaväärselt kasutada. „Ettevõtted või teenuseosutajad peavad aga tagama, et inimestel oleks võimalik mõlemat varianti kasutada. Kui mõni asutus eelistab aja kokkuhoiu mõttes paberkandjal tõendit, siis see on lubatud, ent peab olema tagatud ka võimalus kasutada digitaalset tõendit,“ märkis Sutt. 

Tema siiras soov on digitõendi kasutuse suurendamise abil tõsta huvi ka vaktsineerimise vastu. „Tahame ju COVID-19 tõendiga anda inimestele vabadusi juurde ja hoida Eesti elu ja teenused võimalikult avatuna, mitte uuesti ühiskonda sulgeda. Kui inimene näeb, et tal on vaktsineerituna oluliselt suurem vabadus osaleda üritustel või reisida, siis suureneb huvi ka vaktsineerimise vastu,“ oli ta veendunud.

Kommentaarid (5)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

vot tak
28. juuli 2021 14:10
Tööandjad peavad delikaatsete isikuandmete töötlemise registreerima Andmekaitse Inspektsioonis. http://www.pealinn.ee/2021/05/29/ettevotjad-kusivad-koroonapassi-eel-kes-maksab-kinni-koroonapassita-inimeste-testid/ Vaktsineerimisega ja covid-iga seotud terviseandmed on sügavalt inimeste isiklikud asjad. „Selliselt neid andmeid käidelda on meie hinnangul ebaproportsionaalne ja põhjendamata. Rits eeldas ka, et need nõudmised ei muutu normiks. „On ebainimlik nõuda sellise info avaldamist või veel hullem – panna ettevõtjad olukorda, kus nad peavad sellist infot nõudma ning selle alusel oma kliente selekteerima. Mis saab neist, kes on põdenud? Kas nemad saavad „antikehade“ tunnistuse?
vaktsineerija
28. juuli 2021 09:24
https://www.aki.ee/et/uudised/koroona-vastu-voitlemisel-ei-tohiks-ununeda-meie-koigi-oigused-ja-vabadused Kui tööandjad vahendavad vaktsineerimisnimekirjade koostamist, siis on oluline märkida, et nad ei või mingil juhul koguda andmeid, kes ei soovi vaktsineerimist, sealhulgas nõuda neilt põhjuste esitamist. Vaktsineerimise üle otsustamine on iga isiku vaba valik. Seega saab koguda vaid nende andmeid, kes soovivad vaktsineerimist ja kui nimekirjad on edastatud, siis tuleb need kustutada. Ka maskikandmise kontrolli osas ei ole õigust koguda diagnoose, vaid oluline on arsti kinnitus, et isik ei saa tervislikel põhjustel maski kanda. Andmekaitse Inspektsioonile teadaolevalt on osad arstid vastavaid tõendeid inimeste palvel ka välja andnud. Teema on aktuaalne, kuna politsei võib hakata ka maskikandmisest hoidujaid trahvima. 12.03 saime PPA-lt info, et kehtiva valitsuse korralduse kohaselt arvestab politsei inimese selgitusega ja tõendit pole vaja. Seega saab tööandja arvestada isiku enda kinnitusega.
Almar Glustsenko
28. juuli 2021 04:29
Vaata kommentaare: https://pealinn.ee/2021/07/27/mustamael-stardib-mobiilsete-vaktsineerimispunktide-pilootprojekt/
Almar Glustsenko
28. juuli 2021 04:23
Vaata kommentaare: ......................................................................................................................................................................https://pealinn.ee/2021/07/27/mustamael-stardib-mobiilsete-vaktsineerimispunktide-pilootprojekt/
lisna
27. juuli 2021 18:39
Ka paberkandjal olev vaktsineerimispass, mida aga kõik vaktsineerijad millegipärast ei väljasta.