"Tallinn tegigi minust selle inimese, kes ma praegu olen."

Laulja Ivo Linna
Balti kaitseministrid: Leedus toimuv on Lukašenka poolne hübriidrünnak (1)
29. juuli 2021
Kaitseminister Kalle Laanet. Foto: Mats Õun

„Leedu on hübriidrünnaku all ja tegemist on julgeolekukriisiga, mis otseselt mõjutab Balti riike ja ja meie regiooni laiemalt,“ sõnas kaitseminister Kalle Laanet. „Eesti kaitsevägi on juba Leedule praktilist abi osutanud ja oleme valmis sellega jätkama saates Leetu meie kaitseväe mehitamata lennuvahendid. Samuti on Eesti valmis pakkuma tuge hangete läbiviimisel. Leian, et peame toetust ja abi küsima ka meie liitlastelt,“ lisas ta.

 Eesti, Läti ja Leedu kaitseministrid Kalle Laanet, Artis Pabriks ja Arvydas Anušauskas pidasid täna videokohtumise, et arutada Leedu vastu suunatud hübriidoperatsiooniga seotud võimalikke samme regiooni julgeoleku tugevdamiseks.

Esmase meetmena eraldas Eesti kaitseväe varudest Leedule 100 km tõkestustraati, et Leedu saaks oma piiri tugevdamist kiirendada, samuti abistame Leedut täiendava tõkestustraadi soetamisel.

“Praegune olukord piiril ei ole tavaline rändekriis, see on hübriidsõda Euroopa Liidu, NATO ja eriti Balti riikide stabiilsuse vastu. See hübriidrünnak nõuab Balti riikidelt ühtset ja koordineeritud reageerimist. Oleme tänulikud Eestile ja Lätile solidaarsuse ja ühtsuse eest nende ohtude ees, “ ütles Leedu kaitseminister Arvydas Anušauskas.

Kaitseministrid tunnistasid ühiselt julgeolekukriisi tõsidust ning otsustasid varasemast veelgi enam koordineerida oma tegevusi ja vastusamme. Viimase kuu jooksul on Leetu jõudnud ligikaudu 2500 põgenikku, mida on ligi 33 korda rohkem kui eelmisel aastal ja 66 korda rohkem kui 2019. aastal.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

waffe
30. juuli 2021 10:12
Kasutusele on võetud migratsioonirelv.