"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
MUPO hakkab esmaspäevast ühistranspordis maskikandmist kontrollima (1)
30. juuli 2021
Foto: Albert Truuväärt

Hetkel ei ole mupole veel sellesisulist korraldust antud, aga kui see tuleb, siis hakkame kontrollimisel kasutama sama käitumismustrit, mis eelmisel ühistranspordis maski-kandmise-kohustuse perioodil –  teeme mittekandjale sellekohase teavituse ja küsime, kas ta on teadlik maski kandmise kohustusest. Samuti pakume kõigile maskita inimestele oma varudest näokatet,“ ütles Tallinna munitsipaalpolitsei esindaja Meeli Hunt.

Alates 2. augustist on valitsuse korralduse järgi kohustuslik kanda ühistranspordis näomaski. „Näomaski kasutamine maandab viiruse levikut ja haigestumise riske, kuid mis olulisim – tagab kaasreisijatele turvatunde ning hoiab Eesti avatuna. TLT tagab sõidukite sagedase puhastuse ning alustab desinfitseerimisjaamade lisamist kõikidesse ühissõidukitesse,“ teatas Tallinna linnatransport.

Maski mittekandjaga MUPO kontrolörid Hundi sõnul pikka juttu ja diskussiooni arendama ei hakka. „Meie aeg ühistranspordis kontrolli teostada on limiteeritud, et transpordi graafikuid mitte pea peale pöörata. Lühike teavitus ja maski pakkumine. Varasem kogemus näitab, et inimesed pöörduvad juba ise bussipeatustes meie inspektorite poole ja küsivad endale maski. Ja see tegi kogu protsessi märksa lihtsamaks. Loodame, et vana harjumuse taas juurutamine läheb sujuvalt.“

Kui maski ei kanna laps, siis tema vanust eraldi kontrollima ei hakata (maski ei pea kandma alla 12-aastane laps). „Piletikontrollimisel on selge, kas tegemist on õpilasega ja milline on tema vanus,“ selgitas Hunt.

Ta mainis ka, et endi ja teiste ohutuse pärast on kõik MUPO piletikontrolörid vaktsineeritud. „Nemad ja kõik teised eesrindel töötavad inspektorid said oma kaitsesüstid kätte esimeses järjekorras.“

TLT juhatuse liige Otto Popel teatas juba eile, et maskikandmine on norm, mitte vaid kohustus. „Palume kõigi reisijate huvides kanda juba ühissõidukisse sisenedes maski ning desinfitseerida käsi,“ rõhutas ta lisades, et oluline on iga reisija panus.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

nentija
1. aug. 2021 16:45
https://www.err.ee/1608293337/joks-maskikohustuse-kehtestamine-tostatab-kusimuse-riigi-hakkamasaamisest Kui vaatame seda, mis toimub vaktsineerimisega, siis praegu tundub, et nigelat vaktsineerimist hakatakse korvama täiendavate piirangutega. See ei ole põhiseaduse mõttes lubatav," ütles Jõks. Ta viitas ka riigikontrolör Janar Holmi hiljutisele pöördumisele, kus viimane tõi Jõksi sõnul ilusti välja selle, kuidas saab midagi edukalt teha, kui selle kohta pole plaani ja kui pole plaani, siis ei ole ka teada, mis ajaks mida ja kes peab tegema. Ühtlasi näeb Jõks probleemide kuhjumises ametnike tegematajätmist, mitte niivõrd poliitikute vastutust. "Sest ega ametnikud ei tulnud Kaja Kallase valitsusega või Jüri Ratase valitsusega, ametnikud on kogu aeg olnud ja nemad peavad tagama selle, et riik toimiks. Sellepärast ma tõesti tahaks küsida, kes konkreetselt, milline ametnik mille eest vastutab. Mis veel olulisem: milles see vastutus väljendub," ütles Jõks ja lisas, et eelkõige vaatab ta siin sotsiaalministeeriumi ja riigikantselei poole.