"Arendajad ei lase arhitektidel lähtuda inimeste vajadustest, vaid sellest, kuidas äriplaan võimalikult tulu tooks."

Kunstiakadeemia rektor, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm
Praamijärjekorrad pidurdavad Saaremaal viljakoristust (0)
31. juuli 2021
Albert Truuväärt/ Foto on illustreeriv

Parvlaeva avarii järel Virtsu ja Kuivastu sadamas tekkinud hiigelpikad praamijärjekorrad pidurdavad viljakoristust, sest sabas seisvad viljavedajad ei jõua kombainide ja viljakuivatitega sammu pidada, vahendas BNS Saarte Häält. 

Viljavõtt ja viljavedu mandrile on sõna otseses mõttes häiritud. Masinad ei saa üle väina ega tagasi, kurdavad Saaremaa põllumehed nagu ühest suust.

Viljaveoga tegeleva Kiiltrans OÜ omanik Egon Käsk kinnitas Saarte Häälele põlluharijate muret. “Põllumeestel on punkrid vilja täis, aga autod seisavad sadamates ja nad ei saagi põllumehe juurde tulla.”

Kavandi talunik Aavo Aljas ütles, et möödunud nädalavahetusel võttis ta kombainil hääled välja, sest vilja pole kuskile panna, kui kuivati on täis. “Me rõhusime siis muudele asjadele, kuigi tegelikult oleks pidanud vilja võtma,” rääkis Aljas.

Tööseisakuga viibis Aljasel umbes neljakümne hektari teravilja plaanipärane koristamine. Jõuetult pidi ta pealt vaatama, kuidas vilja ohustab kvaliteedi langus, mis omakorda käib rahakoti pihta.

Viljakasvataja ja Scandagra Eesti vilja kokkuostja Martin Salu ütles, et paljud tema kümnetest klientidest on parvlaeva ooteaegade pärast väga keerulises olukorras. Kellel laopinda napib, ei saa viljakoristust planeerida. 

Eelmisel nädalal seisid Scandagrale viljavedu pakkuvate transpordifirmade veokid Virtsu poolel järjekorras kuus-seitse tundi. Autojuhi tööaeg kulub järjekorras seismisele ja kasulikku tööaega tal ei tekigi.

Saaremaa Põllumeeste Liidu juht Tõnu Post ütles, et mandri autojuhid pelgavad järjekordade pärast Saaremaalt vilja vedada. “Kui mandril on vedusid piisavalt, siis ega keegi tüki siia tulema,” teadis Post.

TS Laevade juhatuse esimees Indrek Randveer ütles, et laevafirma on olukorrast teadlik ning pakub välja võimalikud lahendused. “Kohtume Saaremaa valla ja ettevõtjate esindajatega uue nädala alguses, et lahendused koos üle käia,” lausus Randveer.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.