"Tallinn tegigi minust selle inimese, kes ma praegu olen."

Laulja Ivo Linna
USA ja Eesti leppisid kokku infovahetuses Leedu piiril toimuva osas (0)
31. juuli 2021
Ilja Matusihis

USA asekaitseminister Colin Kahl ja Eesti kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm leppisid kokku regulaarses infovahetuses Leedu-Valgevene piiril toimuva kohta, vahendas BNS kaitseministeeriumit.

Salm pidas reede õhtul telefonikõne Kahliga, et arutada Balti riikide julgeolekuolukorda, mis on muutunud seoses Valgevene režiimi hübriidrünnakuga Leedu vastu. „Meie jaoks on oluline, et meie võtmeliitlased nagu Ameerika Ühendriigid jagaksid sama arusaama Leedu-Valgevene piiril kujunenud olukorrast, millel on mõju nii Balti riikidele kui Euroopale laiemalt,“ ütles Salm.

Kahl ja Salm leppisid kokku regulaarsest infovahetuses Leedu-Valgevene piiril toimuva osas, et vältida sündmuste eskaleerumist olukorras, kus Venemaal ja Valgevenes algab peagi Lääne vastu suunatud suurõppus Zapad ning Ukraina piiril on endiselt sinna kevadel viidud Venemaa relvajõudude üksused.

Salm rõhutas, et Leedu-Valgevene piiril toimuva näol ei ole tegu tavamõistes rändekriisiga, vaid Valgevene režiimi korraldatud hübriidrünnakuga, mille eesmärk on destabiliseerida Leedut ja murendada liitlastevahelist ühtsust. Samuti märgiti kõnelusel, et lähemalt tuleb uurida Venemaa rolli kujunenud olukorras.
Kõnelusel kinnitati, et sel aastal aset leidnud NATO tippkohtumine oli edukas ning on tähtis, et allianss keskendub taas oma põhiülesandele, milleks on kollektiivkaitse. Samuti rõhutas Kahl Eesti mereliste võimete ühendamise olulisust merekaitse tugevdamisel.

Ühendriikide ja Eesti kaitsekoostöö on tihe ja mitmekülgne. USA Euroopa-suunalise suurõppuse Defender raames toodi toodi Eestisse mitmikraketiheitja MLRS süsteemid ning toimus üle 700 USA sõduri osalusega langevarjuhüpe. Eelmise aasta lõpus viidi läbi ühine omalaadne küberkaitseoperatsioon Hunt Forward.

USA eestvedamisel on Eestis toimunud mitmeid väeliike ja liitlasi hõlmavaid ühisõppuseid ning Eestisse on siirdud erinevaid üksuseid ja võimeid. Tänavu märtsis toimus õhuväeõppus Baltic Trident, kus osales kaheksa USA F-15 hävituslennukit ning kaks tankurlennukit KC-135. Eelmisel suvel viibis Eesti õhuruumis B-52 pommitaja, suvekuudel paiknes Ämaris ka mehitamata lennuvahend MQ-9.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.