"Tallinn tegigi minust selle inimese, kes ma praegu olen."

Laulja Ivo Linna
Uuring: enamik pooldab vaktsineeritutele suuremate vabaduste tagamist (1)
31. juuli 2021
Mats Õun

Sotsiaaldemokraatlikusse erakonda (SDE) kuuluva riigikogu liikme Raimond Kaljulaidi tellimusel valminud uuringu kohaselt peab 69 protsenti eestimaalastest õigeks, et vaktsineeritud peavad olema osadest piirangutest vabastatud – näiteks võiksid vaktsiinisüsti saanud inimesed külastada avalikke üritusi, käia kohvikus või reisida, vahendas BNS.

“On selge, et vaktsineeritud ja vaktsineerimata inimeste erineval kohtlemisel on laiapindne heakskiit Eesti ühiskonnas – selle põhimõtte poolt on kaks korda rohkem inimesi kui vastu. Eestlaste seas on vaktsineeritutele suuremate vabaduste võimaldamise poolt mõnevõrra rohkem inimesi kui teistest rahvusest eestimaalaste seas, kuigi ka mitte-eestlaste seas on tugevalt enam neid, kes usuvad, et piirangute seadmisel tuleb siiski arvestada sellega, kas inimene on vaktsineeritud või mitte,” ütles Kaljulaid.

Enim on vaktsineerimise läbi teinud inimestele vähemate piirangute kehtestamise poolt Reformierakonna valijad, kellest koguni 90 protsenti pooldab seda põhimõtet. Samal seisukohal on ka valdav enamus Isamaa, SDE ja Eesti 200 toetajatest. Keskerakonna toetajaskonnas on inimeste erineva kohtlemise pooldajaid pisut vähem kui kõigi vastanute seas, kuid sellegi poolest on keskpartei toetajate seas kaks korda enam neid, kes peavad vaktsineerimise staatusest sõltuvaid piiranguid põhjendatuks.

Teistest erakondadest eristub selgelt EKRE, kelle toetajaskonnas on pisut enam neid inimesi, kelle meelest peaks piirangud olema kõigile võrdsed. Sel seisukohal on 51 protsenti EKRE toetajatest, samal ajal kui 47 protsenti on samuti seda meelt, et vaktsineeritutele peab olema vähem piiranguid.

Tugev seos on ka vastajate haridustaseme ning suhtumise vahel piirangutesse. Põhiharidusega vastajatest pooldab piirangute sidumist vaktsineerimisega 42 protsenti, kõrgharidusega vastajatest aga 74 protsenti.

“Neid numbreid vaadates tuleb tõdeda, et erakonnad tunnevad oma valijaid hästi. EKRE ongi olnud piirangute suhtes kõige kriitilisem. Reformierakonna poliitikud on aga enim nõudnud vabadusi vaktsineeritutele. Keskerakond on püüdnud kuidagi laveerida nende kahe seisukoha vahel, tunnetades, et nende valijate seas on siiski arvestataval määral neid, kes ei soovi, et inimesi koheldakse erinevalt. Ning nende numbrite valguses on selge ka see, miks eriti Reformierakonna toetajatele oli sedavõrd pettumust valmistav, et maskikohustus ühistranspordis kehtib ühtviisi kõigile,” ütles Kaljulaid.  

Uuringu viis juuli lõpus läbi uuringufirma Norstat ning sellele vastas 1000 inimest. 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

tegelikkus
1. aug. 2021 16:21
Ega ka vaktsiin pole mingi panatsea. Kehvema tervisega vaktsineeritu võib saada oma nätaka ikkagi kätte. Seega igaüks peab ise hindama, kas minna avalikule üritusele või mitte.