"Tallinn tegigi minust selle inimese, kes ma praegu olen."

Laulja Ivo Linna
Kiik: ainult täisealiste inimeste vaktsineerimisest ei piisa, tuleb kiirendada ka 12+ vanusegrupi vaktsineerimist (0)
02. august 2021
Tanel Kiik. Foto: Mats Õun

“Täna me teame, et 70% hõlmatus pelgalt täisealise elanikkonna hulgas ei ole piisav, ehk meil on tegelikult vaja vaktsineerida ka 12-17 aastaseid ja tegelikult saavutada kõrgem hõlmatus võimalikult paljudes vanuserühmades,” ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik tänasel pressikonverentsil.

“COVID-19 olukord Euroopas jätkuvalt halveneb: mitmel pool nakatumine kasvab, sealhulgas meie regioonis ja Eestimaal. Delta viirusetüvi on ilmselgelt märkimisväärselt nakkavam kui varasemad variandid, mis on ka põhjuseks, et tegelikult iganädalane nakatumise kasv on praegu ikkagi rekordiliselt kiire,” märkis Kiik.

Kiige sõnul on viimastel nädalatel toimunud ühe nädala jooksul viiruse leviku seisukohalt pea kahekordistumine ja võib öelda, et kuu aja taguse perioodiga võrreldes on need numbrid kasvanud juba enam kui viis-kuus korda.

“Kahe nädala nakatumise kordaja jälgimine võib-olla tekitati natuke vale illusiooni, nagu muutused oleks aeglasemad. Tegelikult seitse päeva lõikes me näeme selle tempo kiiret tõusu nii meil kui mujal riikides. Seda olulisem on, et kõik Eesti elanikud, kes ei ole veel vaktsineerimisvõimalust kasutanud, seda esimesel võimalusel teeksid,” ütles Tanel Kiik.

“Vaktsineerimine on täna võimalik 12+ vanuserühmas. Eelmisel nädalal lisandus Pfizer Biontech vaktsiinile ka Moderna vaktsiin, mida saab kasutada kaksteist kuni seitseteist vanuserühmas. Ehk alaealistel on kaks vaktsiini – Pfizer ja Moderna. Täisealistel on lisaks võimalik kasutada ka Jansseni vaktsiini, aga sel nädalal paraku Jansseni vaktsiini tarneid ei toimu.”

Eelmisel nädalal kasvas Eestis vähemalt ühe korra vaktsineeritud inimeste hulk ligi 20 000 võrra ja see on Tanel Kiige hinnangul keskpärane tulemus, millega rahule jääda ei saa.

“Vaktsineerimine on ainukene tee kriisist välja ja seetõttu järk-järgult ka laiendame veelgi vaktsineerimise võimalusi. Lisaks juba toimuvatele keskustele haiglatele käivituvad sellest nädalast eraldi vaktsineerimiskabinetid, et igas maakonnas oleks tagatud pidevalt vaktsineerimise võimalus kohapeal,” märkis Kiik.

“Minu üleskutse tõesti kõigile inimestele on: digilugu.ee on saadaval praegu siin lähinädalateks suurusjärgus 15 000 aega, neid jooksvalt lisandub pidevalt. Numbril 1247 saab ennast kirja panna ja vaktsineeri.ee  kodulehel on väga palju erinevate vaktsineerimispunktide kontakte, mille kohta anname kohalikes lehtedes mujal teada,” lisas minister.

“Vaktsineerimise eesmärgid on olnud algusest peale, et täita vähemalt 70%  elanikkonnast. Täna me teame, et 70% hõlmatus pelgalt täisealise elanikkonna hulgas ei ole piisav, ehk meil on tegelikult vaja vaktsineerida ka 12-17 aastaseid ja tegelikult saavutada kõrgem hõlmatus võimalikult paljudes vanuserühmades.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.