"Arendajad ei lase arhitektidel lähtuda inimeste vajadustest, vaid sellest, kuidas äriplaan võimalikult tulu tooks."

Kunstiakadeemia rektor, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm
VIDEO JA FOTOD! Kersti Kaljulaid: ma usun, et vaktsiinikiirabi võiks olla Eestis populaarne teenus (2)
02. august 2021
President Kersti Kaljulaid tutvumas vaktsineerimiskiirabiga. Foto: Ilja Matusihis

Ma arvan, et see meetod, mida te valmistute inimestele pakkuma, võiks olla Eestis üsna populaarne, sest me näeme, et need riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada,” ütles president Kersti Kaljulaid vaktsiinikiirabi esimesel tööpäeval.

Alates tänasest on Tallinnas võimalik kutsuda COVID-19 vastu vaktsineerimise läbiviijad oma kodu lähedale, tööle või kasvõi laulukoori, kui koos on vähemalt 10 vaktsiini soovivat inimest.

Vaata galeriid (44)

Lääne-Tallinna Keskhaigla algatatud projekti eesmärk on viia vaktsineerimine inimestele lähemale ja kui algatus osutub edukaks, võib see laieneda ka teistesse Eesti piirkondadesse. Vaktsiinikiirabi saab Tallinna piires kohale kutsuda, saates e-kirja meiliaadressile ltkhvak@keskhaigla.ee. Ettetellimise aeg on vähemalt 48 tundi ning päringusse tuleb märkida aadress, kuhu kutsutakse, kuupäev, soovitav kellaaeg ja vaktsineerimissooviga inimeste arv. Seejärel võetakse tellijaga ühendust ning täpsustatakse, millal täpselt vaktsiinikiirabi saabub.

Kasutatakse peamiselt ühedoosilist vaktsiini Janssen ja seetõttu saab kiirabis vaktsineerida inimesi alates vanusest 18 eluaastat. Kindlasti peab neil, kes soovivad end vaktsineerida, olema kaasas isikut tõendav dokument.

Lääne-Tallinna Keskhaigla ravijuhi Imbi Moksi sõnul kasutatakse esialgu ühte Tallinna Kiirabi autot, kuid kui tellimusi tuleb palju, on võimalik kiirabiautosid kasutusele juurde võtta.

„Eestis ringi sõitvatest vaktsineerimisbussidest eristab meid see, et kui buss seisab näiteks pool päeva ühes kohas ja inimesed lähevad bussi juurde, siis meie sõidame inimeste juurde,“ ütles Moks. „Kindlasti on meie projekt abiks neile inimestele, kellel on keerulisem vaktsineerimispunkti ise kohale minna, kuid me ei lükka tagasi ka teisi.“

COVID-19 vaktsineerimise töörühma juht Marek Seer lisas, et iga lahendus, mis lisab vaktsineerimisele paindlikkust, on teretulnud. „Peame katsetama erinevaid variante, ainult nii näeme, mis töötab ja mis mitte.“

Jätkuvalt saab Eestis end COVID-19 vastu vaktsineerida ka eelregistreerimisega – selleks tuleb aeg broneerida telefonil 1247 või digiregistratuuris www.digilugu.ee. Ka on kõigis maakonnahaiglates on sellest nädalal avatud vaktsineerimiskabinetid, kuhu võib sisse astuda ilma aega kinni panemata. Nende ja teiste kiirvaktsineerimise võimaluste kohta leiab infot veebilehelt www.vaktsineeri.ee ja samuti annab teavet riigiinfo telefon 1247.

Lisaks Janssenile vaktsineeritakse Eestis kahedoosiliste vaktsiinidega Pfizer ja Moderna (Spikevax), mis sobivad alates 12. eluaastast. Et saada tõhus kaitse, tuleb Pfizeri puhul teine kaitsesüst teha 6 nädalat ja Moderna puhul 4 nädalat pärast esimest doosi.

Eestis keskmiselt on vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 57,6% täiskasvanutest. Kokku on ühe kaitsesüsti saanud 641 109 inimest, vaktsiinikuur on lõpetatud 563 973 inimesel. Eelmisel nädalal tehti 19 613 esimest vaktsiinidoosi.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Nähh
3. aug. 2021 08:43
Eilne see sinisekirju kleit oli ilusam, ootan homset kleidimoodi.
vot tak
2. aug. 2021 16:28
Vaktsineerimine muudeti palaganiks!