"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
JÄRSULT KASVAV NAKATUMINE OHUSTAB PLAANILIST RAVI Täielikult vaktsineeritutest on haigestunud 0,1% (1)
04. august 2021
Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma Foto Albert Truuväärt

„Erinevatel üritusel osalemisega seoses on tekkinud 16 kollet ja nendes on haigestunud kokku 228 inimest. Mitmed kolded on hiljuti tekkinud ning on tõenäoline, et neisse lisandub haigestunuid veel,“ ütles Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma. „Üritustest osavõtjad on reeglina erinevatest piirkondadest, mille tulemusel kandub haigus erinevatesse Eesti piirkondadesse.“

Sarnaselt eelnevate nädalatega on enim haigestunuid noorema tööealise, sotsiaalselt aktiivse elanikkonna hulgas – uute juhtumite arv tõusis 93% võrra. Täielikult vaktsineeritute seas on haigestunud vaid 0,1% kõikidest vaktsineeritutest.

30. nädala jooksul lisandus 1246 haigusjuhtu. Võrreldes eelmise nädalaga suurenes uute juhtude arv 93,2% võrra. Nakatamiskordaja R on kasvutrendis, mis praegu on üle-eestiliselt 1,55.

Liikumine on tervishoiu hädaolukorra suunas

Härma rääkis, et kasvu jätkumist on oodata ka järgnevatel nädalatel, enne kui piirangud hakkavad mõju avaldama. „Seega võib augusti keskpaigaks oodata umbes 2500 nakatunut nädalas ning üle 300-400 nakatunuga päevi,“ ütles Härma.

“Praeguste numbrite taustal jookseb haiglanumber taas sünkroonis nakatumisnumbritega. Täna on nakatumisnäitaja 163. Kahe nädala pärast on see number 300 ringis. Haiglaravi vajavate number üle 150 eeldab juba lisakohti. Me liigume taas tervishoiu hädaolukorra suunas.”  

Härma sõnul peaks selle juures kasvutempo pidurduma, aga 500 nakatunuga päevadeni jõudmine augusti teises pooles on endiselt tõenäoline. See sõltub vaktsineerimise tempost, võimalikest uutest piirangutest ja inimeste käitumisest. „Nakatumiste arvu suurenemine on suuresti põhjustanud nooremaealiste nakatumistest, kuid nakatumiste kasvu jätku on oodata ka vanemaealiste seas,“ lisas ta.

Samas on tema sõnul vaktsiinide efektiivsus üle ootuste kõrge ja seda ka delta tüve vastu. “Delta tüvi moodustab 95 protsenti uutest nakkusjuhtumitest ning täna me elamegi delta tüve maailmas,” täpsustas ta. 

Raskete juhtumite on kõik vaktsiinid võrdselt head

“Nakatuvad ka vaktsineeritud, kuid asümptomaatilistena ja väga kergete haigussümptomitega. Kuid kokkuvõtlikult – vaktsineeritud inimestel on madal risk nakatuda ja nakkust edasi kanda. Vaktsineerimata riskirühmade inimestel on nakatumisrisk väga kõrge. Aga raskete juhtumite ja haiguse põdemise vastu on kõik vaktsiinid võrdselt head,” kinnitas Härma. 

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ütles, et kahjuks ei ole COVID-19 olukord paranenud ning näitab negatiivseid trende.

“Seda olukorda peab kindlasti käsitlema ka neljapäevasel valitsuskabineti nõupidamisel. Vaktsineerimine on ainuke realistlik viis kriisist väljumiseks,” ütles ta.

2. augusti seisuga on Eestis täielikult vaktsineeritud 42,44% elanikkonnast, täielikult vaktsineeritute seas on haigestunud COVID-19-sse 0,1% kõikidest vaktsineeritutest.

Haigestumus kasvas kõikides maakondades. Kõrgeim juurdekasv on Võrumaal, Viljandimaal, ja Saaremaal. Kahel järjestikusel nädalal on täheldatud epideemiline kasv Saaremaal, Tartumaal ja Põlvamaal. Kolmel järjestikusel nädalal jätkub epideemiline levik Pärnumaal.

Võrreldes 30. nädalaga suurenesid nakatumised tööl, tutvusringkonnas ning kaitseväes.

Sümptomaatilised haigusjuhud moodustasid 94,8% ja ilma sümptomiteta 5,2% haigestunute üldarvust. Haigestumise tunneb üldiselt ära kehva enesetunde ja peavalu järgi. Nakatunud on praegu peamiselt nooremad tööealised ja sotsiaalselt aktiivsemad inimesed.

Haiglaravi on kokku vajanud 6,8% haigete üldarvust. 30. nädalal hospitaliseeriti 42 inimest (võrreldes 29. nädalaga suurenes 44,8% võrra). 30. nädalal tuvastatud üle 60-aastastest haigestunutest vajas hospitaliseerimist 14,7%.

Surmaga on lõppenud 1273 haigusjuhtu ehk 0,95% COVID-19 juhtudest. 30. nädalal suri üks koroonaviirusega nakatunud 62-aastane inimene, kes ei olnud vaktsineeritud.

Detailsem epidemioloogiline ülevaade on leitav siit: https://terviseamet.ee/sites/default/files/ulevaade_02.08.2021_1.pdf

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

vaktsiini kasulikkusest
5. aug. 2021 18:38
Tänu vaktsineerimisele on nüüd kolmanda maailma riigid ülerahvastatud ja põhjustavad rännet Euroopa riikidesse.