"Tallinn tegigi minust selle inimese, kes ma praegu olen."

Laulja Ivo Linna
Ravimiamet: numbrid tõestavad koroonavaktsiini ohutust noortele (1)
05. august 2021
Albert Truuväärt/ Foto on illustreeriv

Ravimiameti ohutusjärelevalvebüroo juhataja Maia Uusküla selgitas Postimehele, et koroonavaktsiini tüsistusi noortel ei ole olnud või siis ei ole nendest teada antud, vahendas BNS.

Neljapäevahommikuse seisuga on 26 546 alla 18-aastast eestimaalast saanud vähemalt ühe annuse Covid-vaktsiini, enamik neist Comirnaty vaktsiini. Vaktsineerimiskuur on lõpetatud 9100 noorel.

«Ravimiametile on 11 korral teada antud alla 18-aastase nooruki vaktsineerimise järel tekkinud reaktsioonidest, neist 8 juhul kirjeldati kergeid reaktsioone, mis möödusid mõne päevaga: nohu, köha, väsimus, üksik hematoom, jäsemevalu, peavalu, iiveldus, oksendamine, palavik, külmavärinad, süstekoha reaktsioonid ehk punetus, turse, valu,» loetles Uusküla.  

Kahe juhtumi puhul kirjeldati allergilist reaktsiooni. 13-aastasel noorukil tekkis allergiline reaktsioon vahetult pärast vaktsineerimist. Ta vajas tavapärast ravi ja paranes. «See näitab, kui oluline on jääda pärast vaktsineerimist veel kohale. Tõsine allergiline reaktsioon vajab alati ravi,» toonitas Uusküla. 

Teine allergiline reaktsioon ilmnes 14-aastasel tüdrukul 48 tundi pärast vaktsineerimist, tal lõi välja laialdane urtikaaria ehk nõgestõbi, mis vajas ravi. Tüdruk paranes. 

Täna teatati ravimiametile ka stressireaktsioonist, kus 15-aastane nooruk minestas 13 minutit pärast süsti – seda ei hinnata küll vaktsiini kõrvaltoimeks, vaid ärevusest tingitud reaktsiooniks tõenäoliselt süstimisprotseduurile. Pärast toibumist noormees ravi ei vajanud.

Uusküla hinnangul peaksid numbrid tõestama seda, et vaktsiin on ohutu.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

kuidas keegi
7. aug. 2021 11:45
Venemaal näiteks alla 18 - aastaseid kui riskirühma ei vaktsineerita. Enne vaktsineerimist mõõdetakse vererõhku. Raviarst võib vaktsineerimise ka ära keelata. https://ria.ru/20210716/medotvod-1741614835.html?utm_medium=referral&utm_source=lentainform.com&utm_campaign=ria.ru&utm_term=1245878&utm_content=9469185