"Tallinn tegigi minust selle inimese, kes ma praegu olen."

Laulja Ivo Linna
Uuring: pookimine vähendab delta tüvega nakatumise riski kolm korda (1)
05. august 2021
Ilja Matusihis

Suurbritannias tehtud uuring viitab, et mõlemad AstraZeneca või Pfizeri vaktsiinidoosid kätte saanud inimesed nakatuvad koroonaviiruse delta tüvega mittevaktsineeritutest umbes kolm korda harvemini, vahendas BNS ERR-i Novaatorit.

Juuli lõpus oli delta tüvi maailmas ligi nelja viiendiku uute nakkusjuhtumite taga. Eestis ja Euroopas on selle levik veelgi laialdasem. Tekkinud mutatsioonide tõttu kaitseb vaktsiin koroonaviiruse eest mõnevõrra kehvemini isegi vaktsineerimiskuuri läbinud inimesi. Näiteks hoidis Pfizeri vaktsiin sümptomitega haiguse ära 88 protsendil ehk algsest kuus protsenti harvemini. AstraZeneca vaktsiini tõhusus oli sama Suurbritannia uuringu põhjal 67 protsenti.

Iisraeli terviseministeeriumi juuli alguses avaldatud teade oli pessimistlikum ka Pfizeri vaktsiini kaitsevõime suhtes. Kui alfa ehk briti tüve puhul hoidis see sümptomitega koroona ära 93 protsendil inimestest, siis delta tüve puhul kaitses see nakatumise ja sümptomite tekke eest vaid 64 protsenti vaktsineerituid.

Vaktsiini mõju delta tüve levikule

Värske Suurbritannias kogutud andmetel põhinev uuring aitab nüüd paremini hinnata, kas või kui hästi aitab vaktsiin ära hoida delta tüve varjatud levikut. REACT-1 raames paluti juuni lõpus ja juuli esimeses pooles juhuslikult valitud 100 000 inimesel võtta endalt kodus ninaneeluproov.

Tulemuste põhjal oli viirusega nakatunud 0,63 protsenti uurimisalustest ehk keskmiselt üks 158-st. Vaktsineeritutest oli viirusega nakatunud vaid 0,4 protsenti. Seega olid vaktsineerimata inimesed nakatunud viirusega kolm korda sagedamini.

Ühtlasi nakatusid vaktsineeritud koroonadiagnoosi saanud inimesega kokku puutumise järel peaaegu poole harvem. Töörühm järeldas sellest, et vaktsineerimiskuuri läbimine hoiab delta tüvega nakatumise ära 50–60 protsendil juhtudest.

Samas ei analüüsinud teadlased vaktsiine eraldi, mis oleks võimaldanud täpsustada, kas või kui palju Pfizeri ja AstraZeneca vaktsiini pakutav kaitse erineb. Ühtlasi ei anna Suurbritannia valitsus avalikult välja ka andmeid, kui palju inimesi on riigis ühe või teise vaktsiiniga inimesi vaktsineeritud.

Organismis on rohkem koroonaviirust

Varem eelretsenseerimata võrguvaramus avaldatud töös on Hiina teadlased leidnud, et delta tüvega nakatunud inimeste organismis leidub koroonaviirust kuni 1260 korda rohkem kui algse tüvega nakatunute omas. USA hiljutise koroonapuhangu juhtumikirjeldus vihjas samal ajal, et koroonaviirusega nakatunud vaktsineeritute organismis leiduv viiruse hulk võrreldav vaktsineerimata inimeste omaga.

Samas pakkus juuli keskel Suurbritannias avaldatud uuring kinnitust, et praegu kasutatavad vaktsiinid aitavad endiselt hästi ennetada koroona raskelt läbipõdemist. Pfizeri vaktsiin hoidis haiglasse sattumist ära 96-protsendilise tõhususega, AstraZeneca vaktsiini puhul nähti sama 92 protsendi nakatumiste puhul.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

vaktsiini kasulikkusest
5. aug. 2021 18:42
Tänu vaktsineerimistele on suremus kolmanda maailma riikides nüüd väike, riigid on ülerahvastatud ja sealsed elanikud üritavad tulla Euroopasse.