“Elus ja maadluses ei tule midagi lihtsalt, tööd peab tegema.”

Epp Mäe, maadleja
Eestit külastab Kanada kuningliku mereväe fregatt (0)
15. august 2021
Scanpix

Tallinna Vanasadamasse jõudis laupäeval külaskäigule NATO 1. alalise mereväegrupi lipulaev Kanada kuningliku mereväe fregatt HMCS Fredericton.

NATO 1. alalise mereväegrupi (SNMG1) ülem kommodoor Bradley Peats võttis laeva pardal koos laeva meeskonnaga vastu Eesti riigiametnikke ja kaitseväelasi eesotsas mereväe ülema kommodoor Jüri Saskaga, teatas kaitseväe peastaap.

„Eesti merevägi on varemgi Kanada laevu võõrustanud ja selles iseenesest miskit eriskummalist ei ole. Siiski ei saa öelda, et Kanada laevad meid liiga tihti külastaks. Tänane külaline on SNMG1 koosseisus ja see on selge märk NATO kohalolekust Läänemerel ja liitlassuhete tugevust näitab see, et NATO alaline üksus on juhitud ookeanitaguse Kanada poolt,“ ütles Saska.

Kanada ja Eesti on hoidnud diplomaatilisi suhteid üle 30 aasta. Selle puhul oli korraldatud sama päeva õhtul laeval pidulik vastuvõtt. Kanada kuningliku mereväe kommodoor Bradley Peats’i sõnul on Tallinna külastuse ja vastuvõtu eesmärk tugevdada suhteid NATO liikmesriikidega ning säilitada turvalist ja ohutut merekeskkonda.

„Lisaks tunnustame, et Eesti on aktiivselt panustanud NATO ja ÜRO sõjalistele operatsioonidele üle maailma, kus nad on teeninud koos Kanada vägedega, näiteks Afganistanis ja Iraagis. Kanada ja Eesti on üksteise kõrval võrdsed partnerid,“ ütles Peats.

HCMS Fredericton on Eesti vetes ka varem viibinud, viimati kuus aastat tagasi NATO 2. alalise mereväegrupi koosseisus õppuse Open Spirit 2015 raames.

HMCS Fredericton on Halifax klassi fregatt, mis teenib Kanada kuningliku mereväge alates 1994. aastast. Sõjalaev on käinud erinevatel operatsioonidel peamiselt Atlandi ja India ookeanil. Alates tänavu 21. juulist on HCMS Fredericton SNMG1 lipulaev ja paikneb Euroopa vetes

Ühena kolmest Eesti kaitseväe väeliigist on mereväe peamine eesmärk kaitsta Eesti territoriaalset terviklikkust ning riiklikke huvisid merel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.