"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Kohus karistas narkoäri ajanud noori vangistustega (0)
17. august 2021
Rene Suurkaev

Harju maakohus kinnitas karistuslepped narkoäri ajanud tuntud noortele, kes läksid prokuratuuriga kokkuleppele, vahendas BNS.

Põhja ringkonnaprokuratuuri taotlusel eraldas kohus kriminaalasjast materjalid Rait Kaspar Purje, Oskar Süvari, Dhelory Ristkoki, Oliver Kivi, Kristofer Metusala, Jaanar Nikkeri, Egert Hõimu, Mathias-Mait Metsamaa ja Usman Imtyaz Wani suhtes, kuna nemad ja nende kaitsjad sõlmisid karistuste osas prokuröridega kokkuleppe.

Purje sai nelja aasta ja 10 kuu pikkuse vangistuse, millest kohe tuleb ära kanda üks aasta ja üks kuu, Süvari sai viieaastase vangistuse, millest tal tuleb ära kanda üks aasta ja üks kuu, Ristkok sai nelja aasta ja kolme kuu pikkuse vangistuse, millest tal tuleb ära kanda neli kuud ja 29 päeva, Kivi sai kolme aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse, millest tal tuleb ära kanda neli kuud, Hõim sai nelja aasta ja kahe kuu pikkuse vangistuse, millest tuleb kohe ära kanda neli kuud ja 25 päeva, Metsamaa sai kome aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistuse, millest tuleb ära kanda neli kuud ja 25 päeva ning Wani sai koos varasema kandmata karistuse liitmisega nelja aasta, 11 kuu ja 28 päeva pikkuse vangistuse, millest tuleb kohe ära kanda neli kuud.

Sularaha konfiskeeriti

Täielikult tingimisi vangistuse said Metusala ja Nikker. Metusala sai tingimisi kolme aasta, nelja kuu ja 29 päeva pikkuse vangistuse ning Nikker sai tingimisi kolme aasta, kaheksa kuu ja 29 päeva pikkuse vangistuse.

Ühtlasi konfiskeeriti süüdistatavatelt sularaha ja pangakontodel olnud raha, pihu- ja tahvelarvutid, mobiiltelefonid ning ka Land Rover Range Rover. Teiste süüdistatavate osas jätkub kohtuprotsess üldmenetlus peale kokkuleppemenetluse otsuse kuulutamist.

Juunis algas Harju maakohtus kohtuprotsess mahukas narkoäris süüdistatavate noorte üle, kelle hulgas on nii teleekaraanilt tuntud tõsielustaar, maineka advokaadibüroo advokaat, endale nime teinud fotograaf ja paljud teised.

Kohtu all on kokku 15 inimest, keda Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistab enam kui 2,1 miljoni euro väärtuses narkootiliste ainete käitlemises, mida grupi liikmed tõid Eestisse edasimüügi eesmärgil erinevatest Euroopa riikidest.

Kohtu all on TV3 tõsieluseriaalis “Rannamaja 2” tuntust kogunud Oskar Süvarit, palgamõrvari kuuli läbi elu kaotanud ärimehe Mait Metsamaa poega Mathias-Mait Metsamaa, advokaat Kristjan Tuul, fotograafina nime teinud Jaanar Nikker ning kohalike omavalitsuste valimistel Reformierakonna nimekirjas kandideerinud Rait Kaspar Purje. Nendega koos on kohtupingis Davit Mantskava, Peeter Perkin, Egert Hõim, Oliver Kivi, Robert Davtjan, Kristofer Metusala, Dhelory Ristkok, Grete Õunapuu, Usman Imtiyaz Wani ja Aleks Sakson.

Guursia kodaniku käsilased

Kriminaalmenetluses kogutud andmetel tegeles grupp narkootiliste ainete käitlemisega kahe 29-aastase Gruusia kodanikest mehe juhtimisel vähemalt 2018. aasta suve lõpust kuni 2020. aasta suve keskpaigani, mil politseinikud pidasid kinni viimased grupi liikmed. Grupi käest liikus süüdistuse järgi läbi vähemalt 263 kilogrammi marihuaanat, ligi üks kilogramm ketamiini ja 2,4 kilogrammi kokaiini ning enam kui 6000 MDMA tabletti ja pea kaks kilogrammi kristalsel kujul MDMA-d.

Ringkonnaprokuröri Raigo Aasa sõnul tõid noored eeluurimisel kogutud andmetel välisriikidest Eestisse narkootilisi aineid, mille väärtus hulgimüügis ulatus enam kui 2,1 miljoni euroni. “Kohtueelse menetluse käigus selgitati välja, et narkootilisi aineid tõid grupi liikmed Eestisse nii auto kui ka reisibussidega Hispaaniast, Saksamaalt, Lätist ja Leedust ning müüsid neid edasi peaasjalikult Tallinnas. Selliste koguste juures ulatunuks tänaval narkomüügist saadav kriminaaltulu arvestuslikult kuni viie miljoni euroni,” kirjeldas Aas.

Süüdistus esitati 15 inimesele ja eeluurimise ajaks võeti kohtu loal vahi alla 10 inimest, kellest viis viibib seal praeguseni. “Kõnealuses kriminaalmenetluses esitasime süüdistuse ka ühele advokaadile, kes vahendas oma vahi all viibiva kliendi juhiseid grupi vabaduses viibivatele liikmetele narkomüügi jätkamiseks,” lisas prokurör.

Oluline töövõit

Uurimist läbi viinud Põhja prefektuuri kriminaalbüroo narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juhi Rait Pikaro sõnul on mitmerahvuselise, valdavalt 20. eluaastates noortest koosneva grupi tegevuse lõpetamine oluline töövõit. “Kogutud tõendid maalivad pildi, kus üürikese rahalise kasu nimel rikuti elud paljudel noortel inimestel – nii grupi tegevuses osalenutel kui ka nendel, kelle sõltuvuse arvelt süüdistatavad rikastuda üritasid. Grupi liidrid kasutasid noorte suhtes alatuid manipuleerimisvõtteid, laiendades järk-järgult oma kuritegelikku haaret ja värvates peenraha eest üha uusi narkomuulasid. Kuigi süüdistatavad kasutasid erinevaid krüpteeritud suhtluskanaleid, suutsime koguda tugevaid tõendeid kuritegeliku tegevuse kohta, selgitada välja kriminaaltulu ulatuse ning arestida igal võimalusel maksimaalselt süüdistatavate vara, näiteks sularaha, tehnikavahendeid ja sõidukeid,” ütles Pikaro.

Kokku on kriminaalmenetluses arestitud kriminaaltulu kokku ligi 100 000 euro väärtuses.

Grupi juhtidele esitati süüdistused karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb narkootiliste ainete ebaseaduslikku käitlemist suure varalise kasu saamise eesmärgil. Ülejäänud grupi liikmeid süüdistatakse narkootiliste ainete suures koguses ebaseaduslikus käitlemises.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.