"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Näitus „Kogukondlik Tootsi peenar” ootab huvilisi uudistama (0)
17. august 2021
Dmitri Povilaitis

Tallinnas Solarise keskuses saab kuni 30. septembrini vaadata näitust „Kogukondlik Tootsi peenar”, mis tutvustab pealinnas aina populaarsemaks muutuvat kogukonnaaiandust ja selle positiivset mõju nii linlastele kui ka linnaloodusele. Osaleda saab ka pisirohe töötoas ning ringkäigul koos näituse kuraatoriga.

Näitus kulgeb läbi keskuse eri korruste niinimetatud Tootsi peenra stiilis kujundatud peenrakastide näol. Peenrakastides on esindatud mitmed maitse-, köögivilja-, marja- ja ilutaimed. Avastamisrõõmu ja silmailu on nii kogenud aednikule kui ka teemaga esmakordselt kokkupuutuvale huvilisele. Tähelepanelik silm leiab näiteks tomati, aroonia, maasika, peterselli taimi, aga ka naistenõgest, siilkübarat ja erinevaid mündisorte. 

Abilinnapea Eha Võrgu sõnul on viimaste aastate arengud linnaaianduses vägagi rõõmustavad. „Näiteks kogukonnaedasid on Tallinnas juba üle 20 ning seal tegutseb kokku üle 500 rohenäpu. Näituse üheks eesmärgiks ongi julgustada linlasi külastama kodulinna kogukonnaaedu ja liituma nende tegevusega – osalema töötoas, talgutel või hakata koguni linnaaednikuks,“ rääkis Võrk. „Valik on rikkalik, sest kogukonnaaedu leidub nüüd juba igas linnaosas. Esindatud on nii tagasihoidlikumad, paarikümne peenrakastiga linnaaiad, mis ilmestavad tänavaäärset roheala (nt Kadrioru aed, Aafrika aed, Pääsküla aed) kui ka üle saja linnaaedniku koondavad kogukonnaaiad, mis on andnud uue tähenduse endisele lasteaia hoovialale või industriaalalale (nt Laagna aed, Mustamäe aed, Põhjala aed).“

„Solaris keskusel on väga hea meel, et linna- ja kogukonnaaiad on muutumas järjest populaarsemaks. See kontseptsioon ei ole ka meile võõras, nimelt on Kohvik Komeet juba aastaid kasvatanud klientide taldrikule jõudva maitserohelise ise Solarise katusel asuvas linnaaias,” selgitab Solarise turundusjuht Kristin Lepikson.

„Just sellised loomingulisi ja liigirikkaid peenrakaste ongi kogukonnaaedades üle Tallinna, kus aktiivsete linnakodanike algatusel hoolitsetakse ühiselt selle eest, et roheline eluviis ja kogukonnatunne areneks,“ lisas Võrk.

Näituse raames oodatakse huvilisi ka kahele üritusele. Pühapäeval, 22. augustil kell 12–14 toimub Solarise 0 korruse aatriumis pisirohe töötuba (eelregistreerimisega), kus tutvustatakse, kuidas saab ise oma kodus kasvatada tervisliku värsket supertoitu. Esmaspäeval, 27. septembril kell 18–20 on soovijatel võimalik tulla ringkäigule koos näituse kuraatori, Ameerika kogukonnaaia aedniku, Elisabeth Niitaruga. 

Näitust korraldab Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalamet koostöös Solarise keskusega. Lisainfot näituse ja eelregistreerimise kohta leiab Tallinna kodulehelt.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.