"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Toiduteadust tutvustav koguperesaade “Magus molekul” tuleb taas (0)
18. august 2021
Foto: Kairit Leibold

Septembrikuus jõuab ETV2 ekraanile lastele ja nende vanematele loodud telesaate “Magus molekul” kolmas hooaeg. Saatejuhid Merle Liivak ning Aigar Vaigu teevad igas episoodis lihtsaid toite ning seejärel avastatakse koos lastega läbi toidumaailma ka teadust.

Septembrikuus toimuva Eesti toidu kuu raames teleritesse jõudev saatesari tõstab esile kodumaiseid toiduaineid ning innustab lapsi köögis rohkem katsetama. “Tulevik sõltub ju just meie lastest ning seetõttu on oluline neid juba varakult end ümbritsevat uurima suunata,” leiab saate toimetaja Helen Saluveer. “Ja miks mitte teha seda koduses köögis, kus avastamisrõõmu jätkub tohutult palju ja saab turvaliselt vanemate või õdede-vendadega koos süüa ning teaduskatseid teha.”

Ka “Magusa molekuli” kolmas hooaeg valmis heade partnerite Eesti Teadusagentuuri, Maaeluministeeriumi ning laste ja noorte loovuskiirendi VIVITA toetusel. ”Teaduskatsete tegemisel on Aigarile saadetes abiks Sohvi (9), Freya (10) ja Oliver (11) – kõik VIVITA aktiivsed liikmed, kes paistsid meile silma oma uudishimu, nutikuse ja teadushuviga,” sõnab saate produtsent Maria Uppin.

“Saateproduktsioonis osalemine on andnud meile võimaluse oma leiutamislabori köögieksperimentidega jõuda laiema publikuni,“ sõnab VIVITA juht Mari-Liis Lind. „Me usume, et toiduga mängimine ja katsetamine on vahva esmatutvus teaduskatsetuste põnevasse maailma ning oleme kindlad, et meie noorte teadus- ja kokkamishuvi on nakkav kõigile väikestele ja suurtele televaatajatele.“

Igas ”Magus molekul” episoodis valmistatakse süüa ning viiakse toiduainetega läbi lihtsaid, kuid põnevaid teaduskatseid. Teaduse poolt esindav Aigar Vaigu on füüsik ning menuka teadussaate Rakett69 juht, toiduvalmistamist juhtiv Merle Liivak on ajakirja EMA peatoimetaja ning mitmete kokaraamatute autor. Saated on loodud 5-10-aastastele lastele, retsepte ja teaduskatseid võiksid lapsed järele teha koos oma vanemate õdede-vendade või isade-emadega. Lisainfot leiab sarja Facebooki lehelt www.facebook.com/magusmolekul

Laste toiduteadussaate “Magus molekul” kolmanda hooaja saated on eetris septembrikuus teisipäeviti ja kolmapäeviti ehk siis 7.-8., 14.-15. ja 21.-22. septembril kell 18.00 ETV2 kanalil. Hiljem on saated järelvaadatavad ETV2 ning Lasteekraan.ee veebilehtedel.

Möödunud aastal pälvis saade Eesti Teadusagentuuri peapreemia teaduse ja tehnoloogia populariseerimise eest audiovisuaalse ja elektroonilise meedia abil.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.