“Mind häirib, et enamik lugusid “Eesti laulul” on inglise keeles. Elementaarne lugupidamine oma emakeele vastu võiks ikka olla!”

Voldemar Kuslap, laulja
Kontserdid ja perepäev Mine täna kontserdile kuulama Trafficut ja 2 Quick Starti (0)
21. august 2021

“Sellega on selline naljakas kogemus minul isiklikult – see võib tunduda veider, aga mul oli kogu aeg juba alates 13- 14 vanusest alates tunne, et Eesti saab ühel hetkel vabaks. Ma ei teadnud, millal see juhtub, aga minu sees oli see kindlus, et me saame vabaks. Ma ei oska kuidagi kirjeldada, miks see nii oli. Ma olen paljudele seda mõtet jaganud,” meenutas taasiseseisvumise aastaid ansambli 2 Quick Start solist Pearu Paulus.

Nõukogude Liit ilmutas allakäigu märke aastaid enne lagunemist. Seega… oli see ettenägelik sisekaemus või alateadlik loogika?

“Ma olin käinud päris palju Nõukogude Liidus ringi. Koos Jaak Joalaga õnnestus käia seal palju ringireisidel. Nägin seda elu lähemalt ja see võib-olla ei olnudki reaalsuses selline, nagu meie sellest aru saime. Mingi aimdus tekkis, et see asi peab lihtsalt kokku kukkuma,” lausus Paulus.

Täna esineb Pearu Paulus ansambliga 2 Quick Start Tallinna Lauluväljakul taasiseseisvumise aastapäevale pühendatud perepäeval “Taaskohtumine”, kus astuvad lisaks üles ka ansambel Traffic  ja Leedust pärit muusikaline koosseis The Roop. 

“Kell 14.00 algab uhke üritus, kus noored saavad siis sportida, vanemad saavad nautida toidutänavat ja kogu päeva vältel saavad kõik nautida meelelahutust ja kontserte,” võtab laupäeval toimuva ürituse kava kokku Tallinna Lauluväljaku juhataja Urmo Saareoja.

Üritus on tasuta ning sissepääsu tagab COVID-pass. Kohapeal saab teha ka kiirtesti.

Taasiseseisvumise aastapäeva puhul valmib külastuskeskus

Kuid Tallinna Lauluväljakul käib praegu ka kärmeehitustöö, sest samuti 30. taasiseseisvumise aastapäeva puhul avaneb seal augusti viimasel päeval külastuskeskus, mis hakkab olema ainus taasiseseisvumise sündmustele, laulvale revolutsioonile ja laulupidude ajaloole keskendunud näitus.

“Me laulsime end vabaks, aga 19. sajandil laulsime end rahvaks – külastuskeskuses on kogu see lugu lahti seletatud. Saab teada, mis roll on olnud laulul läbi eestluse kujunemise, ent räägime lisaks ka reaalsetest ärevatest aegadest taasiseseisvumise ajal, mitte ainult laulust,” kirjeldas külastuskeskuse juht Helen Lausma-Saar.

Näiteks saab kuulata legendaarseid kõnesid, mis on kujundanud Eesti ajalugu taasiseseisvumise perioodil ja varem.

“Meil on külastuskeskuses sellised toredad kuulerid, millest saab kuulata kõnet, vaadata pilti ja siis analüüsida, milline oli kõnepidaja miimika, žestid jne. Kõned on väga oluline aspekt Eesti taasiseseisvumise protsessis,” ütles Lausma-Saar.

Külastuskeskuse suurim hitt hakkab tõenäoliselt olema elamuste sein, kus heli, peeglite ja videoprojektorite abil on ruumis olles võimalik taasosaleda mõnel toimunud laulupeol.

Heauudis ka koolidele ja ennekõike ajalooõpetajatele – nimelt õpilastele hakkab külastuskeskus korraldama hariduslikke programme. 

“Siin kohapeal, läbi erinevate elamuste saab ajaloo õppimine hoopis teise väärtuse -kõik see laulupidude ajalugu, lauluväljaku lugu, laulev revolutsioon. Kui meie keskus saab valmis ja hakkame vastu võtma kooliõpilasi, siis teadmine meie lähiajaloost noorte seas kindlasti kasvab,” arvas Lausma-Saar.

350 ruutmeetrise pindalaga külastuskeskus avatakse 31. augustil. Väljapanekule pääseb Tallinna Lauluväljaku Orupoolsest väravast.

Perepäeva jagub nii sportlikke kui meelelahutuslikke tegevusi

Väravad avatakse kella 13.00, ürituse algus kell 14.00.
Ürituse orienteeruv lõpp kell 23.00

Sissepääs

Üritusest saavad osa võtta COVID tõendi esitajad, kes on lõpetanud vaktsineerimiskuuri või on COVID-19 haiguse läbi põdenud. Sissepääsu tagab ka negatiivne PCR test (mitte rohkem kui 72 h enne üritusel osalemist) või antigeeni test (mitte rohkem kui 48 tundi enne üritusel osalemist). 

Kohapeal on võimalik teha ka kiirtestimist.

Alad

  • Lasteala avatud kl 14
  • Spordialal algab tegevus kl 14.30 ning kestab kuni kella 19
  • Toidutänav

    Kontsert

Laval astuvad üles Eesti pop rock bänd Traffic, ainulaadne 2 Quick Start ja selle aasta Eurovisioonil esinenud Leedu pop rock bänd The Roop.

  • Kell 17.30 Traffic
  • Kell 19.00 2 Quick Start
  • Kell 21.30 The Roop (Leedu)

Päeva juhib telesaatejuht Erki Sarapuu.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.