"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Uus rekord Eesti iduettevõtete käive on kasvanud poole võrra (0)
25. august 2021
Startup Estonia juht Eve Peeterson.

“Eesti iduettevõtted on globaalse kriisiga edukalt toime tulnud, mis tõestab taaskord seda, et meie idusektorisse on koondunud piisavalt kogemusi ja nutikust, et hakkama saada ka keerulistel aegadel. See on suur tunnustus nii iduettevõtete asutajatele kui ka kõigile idusektori töötajatele,” sõnas Startup Estonia juht Eve Peeterson.

Eesti idusektori ettevõtete kogukäive ulatus selle aasta esimesel poolaastal 558 miljoni euroni, mis on 49% enam võrreldes mullusega, kui kogu idusektori käive 1. poolaastal oli 373,7 miljonit eurot. Peeterson tõi välja, et Eesti iduettevõtted on globaalse koroonakriisi tagasilöökidest taastunud ning sektor üldiselt on taas heas vormis ja pöördunud kasvule.

Bolt endiselt suurima käibega

Suurima käibega Eesti iduettevõtted olid Bolt (279,5 miljonit eurot), Adcash (17,5 miljonit eurot), Paxful (13,7 miljonit eurot), Crezu (11 miljonit eurot) ja 3Commas Technologies (10,8 miljonit eurot).

Startup Estonia andmebaasis on tänaseks registreeritud 1216 iduettevõtet. Hetkel on andmebaasis 44 ettevõtet, mis on loodud 2021. aastal ehk 4% andmebaasi kuuluvatest ettevõtetest. Kõige rohkem iduettevõtteid on asutatud äritarkvara ja -teenuste valdkonnas, kokku kümme, kuus iduettevõtet on asutatud tarbijatele suunatud toodete ja teenuste tegevusalal, finantstehnoloogiate ja tervisetehnoloogiate aladel on aga asutatud mõlemas neli uut iduettevõtet.

“Lisaks jõudsale kasvule iseloomustab Eesti idusektorit ka selle küpsus. Startup Estonia poolt hallatavas andmebaasis on 5-aastaseid ja vanemaid iduettevõtteid täna juba 351 ehk ligi kolmandik kõikidest iduettevõtetest,” lisas Peeterson.

Startup Estonia poolt hallatavasse startup-andmebaasi on kokkuleppeliselt sisse kantud Eestis OÜ-dena registeeritud iduettevõtted, mis on tegutsenud kümme aastat (k.a) või vähem. 2021. aasta I poolaastal on saanud küpseks kolm iduettevõtet, need on Upsteem.com, Estelon ja Edrk.

Maksu- ja Tolliameti andmetel maksid Eesti iduettevõtted selle aasta esimese kuue kuuga kokku 56 miljonit eurot tööjõumakse, mis on 17% enam kui möödunud aasta samal perioodil, kui idusektori ettevõtted maksid riigile kokku 47,9 miljonit eurot tööjõumakse.

“Kui veel möödunud aasta lõpus oli näha, et värbamistempo ja palgakasv idusektoris on pidurdunud, siis esimeses kvartalis oli näha juba esimesi taastumise märke. Tänaseks on kasvutempo jõudnud kriisieelsele tasemele. Ei saa välistada, et koroonaviiruse kolmas laine võib avaldada mõju ka kohalikule idusektorile, kuid Eesti iduettevõtted on tänaseks palju kogenumad tagasilöökide üleelamiseks, kui veel aasta tagasi. Usun, et ajutised tagasilöögid ja raskused on teinud meie idusektorit tugevamaks ja nutikamaks ning pikas perspektiivis toovad kindlasti ka kasu,” kommenteeris Startup Estonia juht.

Eesti iduettevõtetest suurimad tööjõumaksude maksjad olid selle aasta esimese kuue kuuga Bolt (8,3 miljonit eurot), Wise (7,6 miljonit eurot), Paxful (2,7 miljonit eurot), Veriff (2,4 miljonit eurot) ja Starship Technologies (1,7 miljonit eurot).

Idufirmades töötab pea 7000 inimest

Selle aasta juuni lõpu seisuga töötas Eesti iduettevõtetes kokku Maksu- ja Tolliameti andmetel 6938 inimest. Idusektoris hõivatud inimeste arv on aastaga kasvanud 11%. Eesti idusektori suurimad tööandjad on Wise (1079 töötajat), Bolt (818 töötajat), Veriff (265 töötajat) ja Swappie (229 töötajat).

Eesti iduettevõtted on võrreldes Eesti keskmisega ka palju heldemad palgamaksjad – iduettevõtetes ületab brotoplak Eesti keskmist ligi kaks korda. 2021 aasta 1. poolaastal ulatus Eesti iduettevõtetes keskmine brutopalk 2685 euroni, kasvades võrreldes 2020. aasta 1. poolaastaga 7%. Võrdluseks: 2020. aastal oli keskmine palk idusektoris 2398 eurot. Välismaalaste keskmine brutopalk oli aga samal ajal veelgi kõrgem ehk 2666 eurot. 2020. aastal teenisid välismaalased Eesti iduettevõtetes keskmiselt 2518 eurot kuus.

Eesti iduettevõtete töötajatest on täna 64% mehed ja 36% naised ning soolise jaotuse näitajad on püsinud samad viimasel kahel aastal. Suurem osa iduettevõtete töötajatest on vanuses 21-30 (46% kõikidest idusektori töötajatest) ning veel 41% töötajatest on vanuses 31-40.

Maksu- ja Tolliameti andmete järgi on enim iduettevõtteid registreeritud Harju maakonda, kus tegutseb 691 iduettevõtet. Tartu maakonnas tegutseb 85 iduettevõtet ning kolmandal kohal on Pärnu maakond 16 iduettevõttega. “Koos kogukonnaga oleme kokku pannud plaani, kuidas suurendada idusektori mitmekesisust, sh ka geograafilises vaates, et aina rohkem iduettevõtteid tekiks ka väljaspoolt Tallinnat ja Harjumaad. Samuti näeme suurt täna veel alakasutatud potentsiaali naiste ja ka vanema generatsiooni suuremas kaasatuses idusektoris,” tõi Peeterson välja. Kolmapäeval algava Startup Day festivali raames kohtuvad ka Startup Estonia poolt kokku kutsutud ekspertgrupid, kes muuhulgas panustavad lähiaastatel ka idusektori mitmekesisuse arendamisse.

Eesti iduettevõtted on selle aasta 1. poolaastaga kaasanud kokku 223,4 miljonit eurot investeeringuid. Kokku sõlmiti 45 tehingut keskmise väärtusega 5 miljonit eurot. “Seda oleme ka varem näinud, et Eesti iduettevõtted on muutumas investorite silmis järjest atraktiivsemaks – tehingute arv ja koguväärtus on järjepidevalt kasvanud. Oluliseks näitajaks on aga ka keskmise tehingu suuruse kasv – miljonist eurost suuremaid investeeringuid oli tänavu kokku 18,” sõnas Peeterson.

Suurimad investeeringud on kaasanud Glia (64 miljonit eurot), Veriff (58 miljonit eurot), Bolt (20 miljonit eurot), Starship Technologies (14 miljonit eurot) ja Scoro (13,8 miljonit eurot).

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.