"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Arhitekt Loover soovitab Ülemiste järve linlastele avada (3)
29. august 2021
Svetlana Aleksejeva

„Ei ole aus, et järv on aia taga,“ ütles arhitekt ja linnaplaneerija Jaak-Adam Loover. „Praegu paljud linlased ja linna külalised ei teagi, et meil on nii kaunis järv keset linna. Seda näeb ainult lennukiaknast.“

Loover tõi oma ettekandes esile, kuidas Ülemiste järve avamine linnakodanikele teeb kenamaks ka Tallinna linnaruumi.

Looveri sõnul tuleb Ülemiste kui linlaste joogivee reservuaar ja järv kui sümbol ning turismiobjekt omavahel kokku viia. Ta pani ette luua Linda kivi juurde vaateplatvorm ning korrastada järve ümber olevad jalgrajad ja rattateed.

„Linn peab olema avatud nii uues arenevas Ülemiste kaubanduse ja transiidi keskuses kui ka Ülemiste järve ääres. Järve atraktiivsus tuleb tagasi linnaruumi tuua, nagu see oli enam kui sajand tagasi.“

Loover kinnitas, et koos Rail Balticu ja lennujaama laiendamisega vaadatakse ka Ülemiste järve poole sooviga see tallinlastele avatumaks muuta.

Tallinlased kiidavad joogivee kvaliteeti

„Üle 90% Tallinna piirkonna inimestest joovad kraanivett ning kiidavad ka selle puhtust. See näitab, et Ülemiste puhastatav vesi vastab igati nõuetele ning on hea inimeste tervisele,“ ütles tänasel Läänemere päeva konverentsil AS Tallinna Vesi tootmisdirektor Aleksandr Timofejev.

Ülemiste järves on kokku 18 miljonit kantmeetrit vett, millest linlaste tarbeks puhastatakse igal aastal 13 miljonit. Kokku läheb vesi 470 000 lõpptarbijale ning seda ka pealinna ümbritsevatele piirkondadele, nagu Maardu või Saue. Lisaks ligi 1200 km veetorustikule ja 6 suurele veereservuaarile on vee-ettevõttel ka 92 puurkaevu, millest ammutatakse samuti joogivett. 

„20 aastaga on vee kvaliteet läinud palju paremaks ning märgatavalt lühenenud on ka veekatkestuste aeg,“ kinnitas Timofejev. „Tallinlased tarbivad aastas keskmiselt 95 liitrit joogivett, mille kasv jätkub ka tänu selle, et oleme selgitanud kraanivee joogikõlbulikkust ja puhtust.“

Ta selgitas, et Ülemiste pinnavesi vajab palju rohkem puhastamist kui tavaline põhjavesi. Seda puhastatakse ka prahist ja plastist, mida uuel ajal isegi piirava aia kiuste järve satub.

Läbipaistvuse huvides vett ka osoneeritakse enne lõpptarbijani jõudmist. „Et järves vee kvaliteet pidevalt muutub, siis võetakse sellest ka tihedalt proove. Kontrollime vett rohkem, kui seadus ette näeb. Peame olema kindlad, et filtrid ikka suudavad järvevett puhastada. Seni pole tervisele ohtlike probleeme tuvastatud,“ märkis Timofejev.

Ilus aga nõrk

„Ülemiste järv on väga ilus, kuid ka väga nõrk. Tema keskmine sügavaus on ainult 2,5 meetrit ning seda ümbritsev tara annab meile kindluse, et seda reostatakse väljastpoolt vähem,“ rääkis Tallinna vee esindaja. Ta tõi näiteks, kuidas sel suvel tõusis järvevee temperatuur mitmel päeval 25 kraadini ning selles hakkas vohama uut tüüpi elu. „Kliima soojenemine mõjub ka järveveele ning peame seda teistmoodi ja veelgi paremini puhastama.“

2020. aasta kliendirahulolu-uuring kinnitas, et nii kliendid kui tarbijad usaldavad kraanivee kvaliteeti üha enam. 2020. aastal jõi kraanivett 91% lõpptarbijatest, samas kui 2011. aastal vaid 48%.

2020. aastal võetud veeproovide vastavus nõuetele oli 99%, mis tähendab, et vaid üksikud proovid ületasid mõne parameetri osas seatud piirväärtusi. „Stabiilselt väga kõrge kvaliteeditase peegeldab nii veepuhastusprotsessi efektiivsust, veetorustike õigeaegset hooldust kui ka ennetavat tööd, mille tulemusel on veeavariide arv võrgus püsinud väga madalal tasemel,“ märkis Timofejev.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Lauri
30. aug. 2021 09:28
Palun parandage arhitekt Jaak-Adam Looveere nimi õigeks - Looveer, mitte Loover.
Oi,oi,oi
30. aug. 2021 04:33
See nn "arhitekt" on küll peast soe. Ega ikka ei roni linlaste joogivette pissile ja koeri ujutama.
operaator
29. aug. 2021 09:03
Siis oleme varsti India tasemel!