"Tallinn tegigi minust selle inimese, kes ma praegu olen."

Laulja Ivo Linna
JUHTKIRI: Et rõõm koolist raskustes ei murduks (1)
30. august 2021
Ivo Karlep.

Jah, kogu maailma kullast poleks mingit kasu ilma tarkuseta, mis ütleks, kuidas seda rikkust kasutada. Koroonaaeg on meile mõndagi õpetanud ka kooliskäimise koha pealt. Esmalt on saanud selgeks, et kooli puhul pole kõige olulisem konkreetsete teadmiste omandamine. Kool on ka koht, kus elus vajalikke sotsiaalseid oskusi õppida.

Õpilased ootavad pärast kaht kodus veedetud õppeaastat esimest septembrit, sest koolis on sõbrad, keda tahaks jälle näha. Nendega koos saab trotsida kontrolltööde hirmu ning klassi ees vastamise kartust. Kool õpetab teistega arvestama ja ühiselt midagi ette võtma. Jah, kehalise tund õpetab pallimänguga täpset kätt ja silma ning annab jooksu ja hüpetega võhma, samas on see ka oma võistkonna eest väljas olemise õpe.

Õpetaja peab olema nagu aednik, kes vaatab, et kasvav taim ei kõverduks või ei kuivaks janu kätte. Õpetaja öelgu, et õppimine on laste töö, mis annab midagi veel väärtuslikumat kui raha. Õpetaja on ka see, kes sisendab noorele inimesele teadmise, et kõik, mis sa teed, peab olema tehtud hoolsalt. Kuulen kõrvus juba lugeja nõudlikku küsimust: kas me ei nõua õpetajalt liiga palju. Samas kui tahame, et meie riik veel kestaks, peame ka õpetajate ja nende järelkasvu eest hoolitsema. Vastasel juhul tuleb lastel üle Eesti hakata kodus ekraani taga tarkust koguda, sest päris koolist on kõik õpetajad läinud parematele jahimaadele.

Esimesel päeval lähevad kõik kooli rõõmsal meelel. Pahatihti aga hakkab see õhin argipäeva raskuse all üle minema. Me otsime visalt koolirõõmu, aga ei leiagi. Ja siis tahaks kellelegi selle eest kätte maksta. Just see on asi, mida targad pedagoogid peavad koolis ära hoidma. Kui mõtleme kiusajate peale, siis on nemad vaja võtta suurema tähelepanu alla, sest neil on endal mingi suur viga, mis vajab parandamist. Me oleme kahe koroona-aasta jooksul mõndagi õppinud, ka seda, kuidas edukalt kaugõpet korraldada. Ometi ei taha vist keegi omaette koju jääda. Seepärast – olgem terved ja õhutagem klassiruume korralikult, et meie koolides oleks värske õhk. Igas mõttes.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

lugeja
4. sept. 2021 15:40
https://www.postimees.ee/6745559/kuidas-15-koolilast-prokuratuuri-orki-tombasid#_ga=2.19965435.296730739.1630513689-628055636.1613839435 Võrumaal Varstu vallas keeruliste õpilastega tegelev Krabi erakool. Sama kooli 15 õpilast väitsid, et õpetaja ning direktor on neid korduvalt väärkohelnud. Kohtus ei pidanud vett ükski väide.