"Inimene peaks saama pühendada end lihtsalt oma elu elamisele. Linnaasutused peaksid olema heas mõttes justnagu nähtamatud – osutades linnakodanikule teenust nii, et nad ise meeldegi ei tule."

Tallinna linnasekretär Priit Lello
ÕPILASED VAKTSINEERIMAS: Oleme kodus õppimisest tüdinud (1)
30. august 2021
Mats Õun

“Et laps saaks vabaduse koolis ja huviringis osaleda, võiks teda siiski vaktsineerida,” ütles Ida-Tallinna Keskhaigla sisekliiniku õendusjuht Kaidi Traumann. “Minge vaktsineerima!” soovitas ka õpilane Hektor. “Seda on vaja, et söömas käia, et klubis käia – ilma vaktsineerimiseta ei saa.”

Iga soovija sai end kahel viimasel nädalavahetusel 16 Tallinna koolis vaktsineerida. Reaalkoolis vaktsineerimas käinud noored ütlesid, et on kodus õppimisest tüdinud ning vaktsiin paistab olevat praegu ainus võimalus, mis neid uuel kooliaastal sellest päästab. “Minge vaktsineerima!” soovitas reaalkooli end vaktsineerima tulnud Hektor (pildil). “Seda on vaja, et söömas käia, et klubis käia – ilma vaktsineerimiseta ei saa.”

“Minu klassist tahab enamik ikka lasta end vaktsineerida,” lisas tema kooliõde Amanda (pildil). “Samas tean paljusid teistest koolidest, kes ei ole selle poolt.”

Kaitsepookimise koolimajas tegi elavamaks, et kõigi vaktsineeritute vahel loositi välja auhindu. Iga vaktsineeritu osales auhinnaloosis, mille peaauhinnaks on 30 iPadi. “Ma väga loodan, et võidan peaauhinna. See jääjook ei ole võib-olla kõige parem. Loodan ikka, et saan i-Padi,” ütles Hektor.

Vaktsineerimas käisid mitmes vanuses inimesed. “Linn oli teinud head teavitust – avaldanud mitmes keeles sotsiaalmeedia postitusi, mis kõik kokku mõjusid,” selgitas reaalkooli direktor Ene Saar. “Üks proua ütles, et tuli vaktsineerima, kuna kool oli talle nii lähedal, ning et koju minnes ütleb ka naabrinaisele, et temagi tuleks. Selles osas oli reaalkooli asukoht südalinnas kindlasti mugav – inimesed said mugavalt kohale ja parkla oli lahti.”

Südalinna kooli kooliõde Elis Singh Sunar, kes augusti lõpus samuti reaalkoolis vaktsineeris, tunnustas kooliõdede ja Ida-Tallinna Keskhaigla koostööd: “Süsti tegi üks meedik, kaks registreerisid ning kaks kooliõde tegutsesid jälgimis- ja nõustamisalal,” selgitas ta. “Õigupoolest oleme ka meie, kooliõed, saanud koolituse ning valmis vaktsineerima, aga neil päevil järjekordi ei tekkinud, kõik sujus.”

Kaitsesüst tuli ise lähedale

Just reaalkoolis vaktsineeriti 21. ja 22. augustil koolidest enim inimesi. Ülemöödunud nädalavahetuse kahel päeval vaktsineeriti reaalkoolis 276 inimest. “Seega täitis ettevõtmine oma eesmärki ja kool sai anda oma panuse, et kõik oleksid rohkem kaitstud,” lausus Saar. “Vaktsineerimine kulges kenasti ja rahulikult, piisavalt oli abistajaid. Hea meel oli oma kooli õpilaste üle, kes aitasid kingitusi jagada ja inimesi juhatada – see oli nende panus meie ühisesse tegevusse.”

“Oma osa andis kindlasti asukoht kesklinnas – tulid ka need, kes lihtsalt mööda kõndisid ja silti nägid,” lisas Singh Sunar.
“Osal ei olnud dokumentigi kaasas, kuid kui isikukood oli peas, saime siiski registreerida ja süsti ära teha. Oli neidki – valdavalt täiskasvanud –, kes näitasid oma läbipõdemise tõendit ning olid tulnud üht süsti saama. Enamasti olid kõik tulijad oma otsuses kindlad, kedagi veenma ei pidanud,” lisas ta.

“Tõsi küll, oli üks tore juhtum, kus abikaasaga kohale tulnud härra vanuses 50+ algul kahtles ja pelgas. Naine ise oli vaktsineerimises kindel, aga mees ootas nii kaua, kuni oli näha, et naine pärast süsti saamist ära ei minesta ning muid reaktsioone ei teki. Kui mees veendus, et kaasaga midagi ei juhtunud, ütles ta: okei, teeme mulle ka süsti ära!”

Pelgulinna gümnaasiumis ja 32. keskkoolis silmas palju ümberkaudseid elanikke. Kaitsesüsti said ka koolitöötajad. “Siitsamast kooli ümbruskonnast pärit elanikke käib sageli vaktsineerimas,” ütles 32. keskkooli haldusjuht Freddi Nuum. “Samuti inimesed, kes iga päev siin kooli hoovis viibivad. Mingil määral on võimalus, et need inimesed puutuvad ühel hetkel kokku ka õpilastega. Seega on hea, et nad vaktsineeritud saavad.”

“See siin on minu kodukool, nii et vaktsineerimise võimalus tuli mulle lähedale. Eile mõtlesin ja täna tulin,” ütles Pelgulinna gümnaasiumi läheduses elav Kristjan, kes oli ka just vaktsiinisüsti koolimajas kätte saanud.

Vabadus koolis ja ringis käia

Traumann pani vaktsineerimisel õla alla reaalkoolis ja Läänemere gümnaasiumis. “Vaktsineerimise esimesel nädalavahetusel tehti kuues linna koolis kokku 1077 vaktsiini manustamist,” tõi Traumann välja. “Suur osa tulijatest olid oma kooli õpilased, kuid vaktsineerisime ka pereliikmeid ja ümberkaudseid inimesi.”

Kaidi Traumann avaldas rõõmu, et Ida-Tallinna Keskhaigla on vaktsineerinud kevadest saati. “Kui tehti võimalikuks alates 12. eluaastast vaktsineerida, oleme oma Magdaleena töötervishoiukeskuses tublisti ka nooremat vanusegruppi vaktsineerinud,” lisas meedik. “Kes pole jõudnud vaktsineerima veel ka augusti lõpu seisuga, leiab kindlasti võimaluse vaktsineerimiskeskustes ja tervishoiuasutustes, ehk kes soovib, see vaktsiinist ilma ei jää.”

Mõistagi on vaktsineerimine vabatahtlik ja alaealiste puhul pere otsus, mida tuleb aktsepteerida. “Et laps saaks vabaduse kooli- ja huvielus osaleda, võiks vaktsineerimist siiski kaaluda, sest see annab võimaluse viiruse levikut tõkestada ja kaitsta nii iseend kui kaaslasi,” selgitas meedik.

Viimast õppeaastat meenutades nentis Traumann, et 12-16-aastastel pole veel välja kujunenud aja planeerimise oskust ja ennastjuhtivat õppimist nagu vanematel õpilastel. “Oleks tore, kui just nooremad lapsed võiksid kooliteed jätkata klassiruumis koos kaaslastega ning saaksid koolitükid selgeks õpetaja vahendusel,” märkis ta. “Siis ei teki ka ärevust ega ülekoormust, mida paljud lapsed ja vanemad tundsid möödunud kevade distantsõppel olles. Üksi arvuti taga olles jääb meeskondlikku tegevust vajaka, mida annab just koolis toimuv sotsiaalne elu.”

Oktoobris kooli teist doosi saama

Loomulikult võib öelda, et distantsõpe käivitas palju olulisi protsesse nagu e-õpe ja digivahendite kasutamine, kuid noorem eagrupp ei ole enda juhtimisel veel nii vilunud. “Neile on oluline võimaldada kooli- ja huvielu,” rõhutas Kaidi Traumann. “Küll saab digiõppes teadmisi, kuid sotsiaalset küpsust ja omaealistega läbikäimist see ei asenda.”

Et hoida kooli- ja huvielu lastele avatuna ja minna julgemalt vastu õppeaastale, loeb iga vaktsineeritu. “Rõõmu teeb, et väga paljud õpilased vanuses 16-18 koos pereliikmetega on suve jooksul juba mõlemad vaktsiinidoosid kätte saanud, nii et sügisele võib lootusrikkamalt vastu minna,” võttis Traumann kokku.

Teise doosiga vaktsineerimised toimuvad 2. ja 3. oktoobril samades koolides. “Seejärel jätkame koroonavastast vaktsineerimist koolides kohapeal,” jagas Singh Sunar infot. “Esmalt saadame nõusoleku lehed õpilaste vanematele, seejärel vaatame, palju vaktsiinisoovijaid on. Kooliõed saavad ise otsustada, kas nad vaktsineerivad kohapeal, kutsuvad vaktsineerimisbussi või saadavad huvilised lähimasse vaktsineerimiskeskusse.”

Tule end ka edaspidi vaktsineerima!

• 2.septembril kella 10-17 saab end registreerimata vaktsineerida lasta mereakadeemia ees (Kopli 101).
• Iga päev kell 9-18 saab nii registreerimiseta kui ka eelnevalt aega kinni pannes end vaktsineerida Kaja kultuurikeskuse vaktsineerimiskeskuses (Vilde tee 118). Vaktsiiniks Pfizer, vaktsineerib Lääne-Tallinna Keskhaigla.
• E-R kell 8-16 Põhja-Eesti Regionaalhaiglas (Sütiste tee 19), polikliinik 16, kabinet C1220
• Algaval kooliajal asuvad vähemalt 12-aastasi noori vaktsineerima kooliõed. Selleks peab olema lapsel oma vanema nõusolek.
• Vaktsineerima tulles peab kaasas olema isikut tõendav dokument. Alaealistel on soovitatav tulla koos lapsevanema või eestkostjaga, ent kui noor soovib end vaktsineerida ja seda soovi kohapeal ise.
• Endale sobivasse kohta saab tellida vaktsiinikiirabi. Selleks tuleb saata e-kiri meiliaadressile ltkhvak@keskhaigla.ee. Ettetellimise aeg on vähemalt 48 tundi ning päringusse tuleb märkida aadress, kuhu kutsutakse, kuupäev, soovitav kellaaeg ja vaktsineeritavate inimeste arv. Seejärel võetakse tellijaga ühendust ning täpsustatakse, millal täpselt vaktsiinikiirabi saabub.
• Jätkuvalt saab Eestis end COVID-19 vastu vaktsineerida ka eelregistreerimisega – selleks tuleb aeg broneerida telefonil 1247 või digiregistratuuris www.digilugu.ee. Vaata vaktsineerimisinfot www.vaktsineeri.ee

Kooli pääseb koroonatõendiga

• 26. augustist tuleb avalikes siseruumides, kus ei kontrollita koroonatõendit, kanda maski. Lisaks praegu juba kohustuslikule maskikandmisele ühistranspordis puudutab see ka kaubanduskeskusi, poode, panku, postiasutusi jm.
• Endiselt on maskikandmise kohustusest vabastatud kuni 12-aastased lapsed või kui suu ja nina katmine on tervislikel või muudel olulistel põhjustel vastunäidustatud.
• Koroonatõendit ei tule kontrollida ka piiramata territooriumiga väliüritustel.
• Koroonatõend tuleb esitada kõikidel täiskasvanud klientidel või osalistel, sõltumata inimeste arvust nii ruumides kui õues sportimisel, treenimisel, noorsootöös, huvitegevuses ja -hariduses, täienduskoolituses ja täiendõppes; spordivõistlustel ning spordi- ja liikumisüritustel; saunades, spaades, veekeskustes ja ujulates; avalikel koosolekutel ja üritustel, sealhulgas teatris, kinos, kontserdil, konverentsil; muuseumites ja näitusasutustes; meelelahutusteenustel; toitlustusettevõtetes kohapeal söömisel-joomisel. Kõikidelt osavõtjatelt tuleb nakkusohutust kontrollida ka siis, kui tegevus või üritus toimub teenuse osutamise kohas, näiteks toitlustuskoha rentimisel või teatrietenduse tellimisel.
• Digitõendit saab luua endale patsiendiportaalis www.terviseamet.ee/et/koroonaviirus/covid-digitoend).

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

šotlane
5. sept. 2021 07:51
https://eestinen.fi/2021/09/kuum-briti-teadlased-on-laste-vaktsineerimise-vastu-aga-poliitikud-kaivad-peale/ Suurbritannias on kujunenud välja huvitav olukord, kus teadlased ei poolda laste vaktsineerimist koroona vastu, aga poliitikud käivad peale.