"Tallinn tegigi minust selle inimese, kes ma praegu olen."

Laulja Ivo Linna
Riibe: uue õppeaasta algus toob kõigile Kristiines palju uut (0)
30. august 2021
Jaanus Riibe

Kooli algus on sõnapaar, mis seostub ühise mälestusena piduliku riietuse, sügislillede ja ärevusega hinges kõigile, olenemata vanusest. On ju kolm suvekuud piisavalt pikad, et tekitada ka kõige püsimatus marakratis taas pisukest igatsust kui mitte koolipingi, õpetaja ja teadmiste, siis vähemalt koolisõprade järele. 

Ja veel need eriti erilised asjad ja inimesed. Esimene koolikott. Esimene vihik, millesse tuli enne esimeste tähtede hoolsat maalimist jätta neli tühja rida, et mõttes kirjutada sinna „tere minu uus vihik“. Esimene õpetaja, kes tundus olevat kõige olulisem inimene maailmas. Muidugi klassikaaslased, kellest paljudest said sõbrad kogu eluks.

Vanemana saab mõnusat koolimineku elevust koos lastega üha uuesti ja uuesti läbi elada, pakkides õppeaasta eel vihikuid-raamatuid värvide järgi paberisse ja seejärel kiledesse. Kooliminek tähenab vanemale suuri väljaminekuid – sageli tuleb suvega pikaks kasvanud lapsele soetada suviste kergete riiete asemel enam-vähem korraga nii kooliks sobiv rõivastus, spordiriided ja -jalatsid kui ka pliiatsid-pastakad-vihikud-mapid-joonistuspaber-värvid-kriidid. Poearve võib osutuda päris suureks, eriti kui kooliminejaid on peres mitu või on keegi vanematest praegusel keerulisel ajal töö kaotanud. Siiski ei pea laps seetõttu minema kooli kaaslastest kehvema varustusega. Kristiines nagu mujalgi Tallinnas jagati kooliaasta eel Punase Risti abiga vähekindlustatud peredele ranitsad. Samuti maksab Tallinna linn esimesse klassi mineva lapse toetust ehk ranitsatoetus, mis on kokku 320 eurot ja on kõigile peredele suureks abiks.

Õppida saab ja tulebki kogu elu. Teadmisi saab omandada ja ennast täiendada ka täiskasvanuna, ilma koolis või ülikoolis käimata. Maailm on avar ja ümberkaudu pakutakse palju erinevaid võimalusi.

Iga Kristiine eakas saab liituda näiteks Filmiklubiga, mis pakub võimalust kahel korral kuus käia kinos ja vaadata tasuta kvaliteetseid filme. Ka tegevuskeskus avab septembrikuus taas uksed, et eakad saaksid tulla tantsutundidesse või  võimlema, liituda laulu- või raamatuklubi ja mäluringiga. Tegevusi on tulemas juurdegi. Lisaks saavad eakad linnaosa valitsusest küsida endale tasuta pileti sauna, millega ühel korral kuus kuni kaks tuni korraga saab saunamõnusid nautida. Just suhtlemine ja mõnus rutiin hoiavad ka kõrgemas eas kristiinekatel vaimu virgena.

Kui aga rutiinsed kokkusaamised tunduvad argipäevas liialt koormavad, siis aeg-ajalt toimub ka ühekordseid üritusi, mis meele rõõmsaks teevad ja argipäeva toredat vaheldust pakuvad. Nii oli kristiinekatel vahva võimalus kohtuda Räägu pargis luuletaja Wimbergi ja illustraator Kertu Sillastega.

Kuidas aga olla kursis kodu lähedal toimuvaga? Vastus on, et ega kõigest teada saagi. Kristiine Linnaosa Valitsuse poolt korraldatavatest tegevustest ja üritustest anname teada linnaosa kodulehel, sotsiaalmeedia lehel ja ajalehes „Kristiine leht“. Soovin teile kõigile teadmishimulist uut kooliaastat ja muidugi, püsigem terved!

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.