"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
VAATA FOTOSID JA VIDEOT "Tallinna talendi" finalist: see oli nagu õlapatsutus, et võid hakata Eesti kultuuri kujundama (0)
30. august 2021

“See oli nagu  õlapatsutus, et tere tulemast – võid hakata Eesti kultuuri kujundama.  Või oled  kuidagi nagu mingisse perre vastu võetud, vähemalt mina tundsin seda nii,” kirjeldas  Annabel Soode,  “Tallinna talent” konkursi üks finalistidest tunnet, mis teda valdas, kui kuulis, et on finaali pääsenud.

“Mul õpetaja helistas juba vara hommikul ja teatas, et olen saanud finaali.  Olin  kindlasti  väga rõõmus, aga see ei tundunud koheselt  reaalne,” ütles noor kitarrist Richard Raun.

“See oli väga rõõmus moment, kui kuulsin, et olen finaali pääsenud,” kirjeldas oma tunnet trummar Richard Džikia.

Vaata galeriid (125)

Aasta alguses välja kuulutatud talendiotsing “Tallinna talent” tipnes 29. augustil  võimsa kontserdiga Estonia kontserdisaalis.  Tiitli nimel võistles 175 solisti ja 35 ansamblit, kellest finaali said 20 parimat noormuusikut.

Kõik 20 finalisti ongi konkurssi võitjad ning nende vahel enam pingerida tekitama ei hakata. Konkursil osalemine andis noortele võimaluse  saada vahetut tagasisidet professionaalsetelt muusikutelt ja omandada esinemiskogemust.

Üle ootuste palju andekaid noori

Talendiotsingu voorud toimusid  Mustpeade Majas ja Hopneri Majas. Otsust, kes finaali saavad, ei olnud lihtne langetada , kuna andekaid oli üle ootuste palju.

“Kõige keerulisem oli žürii otsused kokku panna, sest paratamatult on igaühel oma maitse. Mina otsisin ja vaatasin  noorte puhul musikaalsust.  Otsisin mingit uudsust,” rääkis laulja ja  žürii liige Inga Tislar. “Mind alati  köidab, kui noor või ükskõik mis inimene saab pakkuda midagi värsket.  Ma ütlen ausalt, et  väga palju andekaid oli,  väga palju üllatusi oli. Ma olen varem seda tööd teinud, aga seekord oli asi  palju tugevam. Väga palju andekaid noori on Tallinnas.”

“Iga talent vajab ressurssi.  Peab olema hea juhendaja, peab olema võimalus esineda. Aga kindlasti peab olema ka rahaline ressurss,” leidis Tallinna linnapea ja “Tallinna talent” konkursi patroon Mihhail Kõlvart.  “Seega me otsustasime anda meie noortele talentidele lisamotivatsiooni ja lisavõimalusi. Ja rõõm on tõdeda, et selline kontseptsioon on väga hästi vastu võetud.”

Tuhande eurone stipendium ja tee tulevikku

“Meie auhinnafond on enneolematu, isegi suurte inimeste maailmas, meil on igale finalistile tuhande eurone stipendium,” lisas “Tallinna talent” korraldustoimkonna juht Maire Vaske.

“Kui  finantsiliselt ikkagi keegi sinu õpinguid toetab, siis  see on vastutus ja see on ühest küljest ka vabadus.  Ei pea näiteks tööl käima selle jaoks, et sa saaksid õppida. Mul on hea meel, et “Tallinna talent”  sellised omapoolsed toetused on välja pannud,” rõõmustas Soode. “Minu peamine eesmärk oli saada esineda lihtsalt Estonia laval, see oli üks unistus,” lisas Raun.

Tänu “Tallinna talendile” täituski Richard Rauni  ning kõikide teiste finalistide suur unistus. Võimalus esineda Estonia kontserdisaali laval on noorte muusikute jaoks erakordne sündmus, mis jääb meelde kogu eluks ning sillutab ka tuleviku võimalustele teed.

“Suurepärased etteasted, mida Estonia kontserdilaval näha saime, olid lihtsalt briljantsed,” kiitis kontserti abilinnapea Vadim Belobrovtsev. “Asi oli ootamist väärt, sest projekt pidi startima mitu aastat tagasi. Kui eelmisel aastal oli kõik põhimõtteliseslt valmis, siis tuli koroona vahele ja otsustasime, et lükkame selle edasi. Nüüd lõpuks see konkurss toimus ja tagasiside on väga postiivne – see meeldis nii lastele endile kui nende vanematele ja juhendajatele. Sellest saab kindlasti üks uus ja ilus traditsioon!”

Tallinna talendiks pärjati tänavu Ingmar Poll Tallinna Muusikakeskkoolist, Heimar Martin Melsas Vanalinna Hariduskolleegiumist, Theodor Teppo Tallinna Muusikakeskkoolist, Annabel Soode Vanalinna Hariduskolleegiumist, Ingmar Erik Kiviloo Vanalinna Hariduskolleegiumist, Katariina Tammemägi Tallinna Muusikakeskkoolist, Lisanne ja Susanne Rull Tallinna Muusikakeskkoolist, Jana Potštarjova Tallinna Muusikakeskkoolist, Uku Gross Vanalinna Hariduskolleegiumist, Richard Džikia Lasnamäe Muusikakoolist, Aleksia Normann Lastearenduskeskusest TereMok, Claudia Pihlak ja Lennart Joosep Lumi Tallinna 21. Koolist, Ando Temmo Torm MTÜ-st Modus Tantsutrupp, Mirtel Kollo stuudiost Taisi Laululapsed, Mattias Veskimäe Tallinna Nõmme Põhikoolist, Emma Sofia Klaos Tutti Studio’st, Richard Raun Georg Otsa nimelisest Tallinna Muusikakoolist, Lèra (Valerija Savtsuk) Delight studio’st, Raimond Veiper Maris Aljaste Laulustuudiost ja eraõpetaja Damaris Ilvese juhendatav Lilian Sauvola.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.