"Arendajad ei lase arhitektidel lähtuda inimeste vajadustest, vaid sellest, kuidas äriplaan võimalikult tulu tooks."

Kunstiakadeemia rektor, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm
Jalutajatele ligipääsu Tallinna Linnahallile ei piirata (0)
31. august 2021
Foto: Albert Truuväärt

“Ekspert käis kohal ja välise vaatluse põhjal seisukohta ei esitanud, kuid kinnitas, et tavajalutajate pääsu hoonele piirama ei pea,” ütles AS-i Tallinna Linnahall juhatuse liige Anu Liinsoo.

Pärast 27. augusti droonietendust, millel osalejad tundsid Tallinna Linnahalli lae vappumist, kontrollis ekspert hoone konstruktsioonide tugevust ja leidis, et jalutajatele ligipääsu ehitisele ei piirata.

Küll aga on tema sõnul vajalik hoone põhjalikum uurimine, mis on plaanis tellida. “Kui kaua ekspertiis aega võtab, ei oska veel öelda,” lisas Liinsoo. 

Liinsoo sõnul on Linnahalli konstruktsiooni seisukorda hinnatud põhjalikult 2016. ja 2019. aastal Aldur Partsi poolt. 2019. aastal hinnati just jäähalli katuse konstruktsiooni vastupidavust seoses Teneti filmivõtetega, kui jäähalli katusele toodi võtete tarvis suuri raskuseid. Eksperdid leidsid mõlemal juhul, et lisatugevdusi vaja ei ole ja ülekäiguteele lubatav normatiivne koormus ei tohi olla suurem kui 400 kilogrammi ruutmeetri kohta, mis oli ette nähtud ka projekteerimisaegse koormusena. 

Ekspert Aldur Parts kinnitas, et katusel kõndida on ohutu. “Need üksikud inimesed, kes siin üle käivad, mingit probleemi ei tekita ja probleemi ei ole ka, kui mingi grupp läheb. Ma ei näe küll, et siin mingi kriitiline juhtum võiks aset leida,” sõnas täna Linnahalli esmast vaatlust teinud ekspert-ehitusinsener Aldur Parts.

Sellegipoolest ootab Linnahalli veidi täpsem ekspertiis.

Samsungi korraldatud reedene droonietendus toimus avaliku ürituse loa alusel ning korraldajate info kohaselt pidi Linnahalli katusele tulema ligikaudu 1000 inimest. Sissepääs oli planeeritud kutsete ja COVID tõendi alusel. Korra pidi tagama ürituse korraldajate poolt organiseeritud turvateenistus.

“Vaba ligipääsuga üritusele luba ei oleks antud. Ürituste läbiviimisel lähtuvad korraldajad valitsuse kehtestatud nõuetest ning kooskõlastavate instantside erinõuetest. Täna olemasoleva info kohaselt ei suudetud tagada ainult kontrollitud ja lubatud inimeste pääsu jäähalli katusele. Täpsed asjaolud ja inimeste hulk vajavad veel selgitamist,” märkis Liinsoo möödunud nädala lõpus.

“See, mida ürituse korraldaja esitas avaliku ürituse loa taotluses, oli kindlasti erinev sellest, mis oli tegelikult Linnahalliga kokku lepitud. Nimelt ürituse taotluses oli kuni 2000 inimest. Kui me räägime tavalistest üritustest, siis nende toimumise lubamine põhinebki erineval ohuhinnangul. Antud juhul ürituse korraldaja oli esitanud andmeid, mis ei vastanud tegelikkusele,” nentis Tallinna abilinnapea Andrei Novikov.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.