"Inimene peaks saama pühendada end lihtsalt oma elu elamisele. Linnaasutused peaksid olema heas mõttes justnagu nähtamatud – osutades linnakodanikule teenust nii, et nad ise meeldegi ei tule."

Tallinna linnasekretär Priit Lello
Janek Mäggi: kindlasti käib presidendivalmiste ajal Toompeal ka poliitiline mäng (0)
31. august 2021
Janek Mäggi Foto Mats Õun

„Palju sõltub sellest, kuidas hindavad erakonnad esimese vooru tulemust. Kui tsementeeritud on nende valijate-riigikogu liikmete seisukohad, kes andsid hääle Alar Karise vastu või jätsid hääletamata. Poliitilist mängu, mis tavavaatlejatele välja ei paista, on kindlasti,“ rääkis presidendivalimiste teise vooru eel suhtekorraldusfirma Powerhouse juht Janek Mäggi!

Karisele esimeses voorus antud 63 häält pidas Mäggi pigem ootuspäraseks. „Karisel jäi valituks saamisest puudu viis häält, see on pigem vähe. Hetkel ei tähenda esimene voor veel suurt muutust presidendi valimiste käigus. Oleks võinud minna ka nii, et ta oleks saanud valitud,“ lausus ta.

Mäggi ei välista ka, et meid ootab ees valimiskogu. „Oleks tore, kui rohkem inimesi saab presidenti valida ning kohalikud juhid saavad kodus öelda: ma lähen presidenti valima ja valin ta ära! Presidendi institutsioon on väärikas ning igal kohalikul juhil on suur au selle institutsiooni juhti valida,“ lausus ta.

Rääkides välja käidud presidendi otsevalimiste ideest, mis välistaks  ainult ühe kandidaadiga valimised, nagu praegu, märkis Mäggi, et kandiaate on meil tegelikult palju ning sellega kindlasti probleeme ei tule. „Otsevalimised oleks vinged. Kuid praegu ei ole selleks vaimujõudu ja tahet, et süsteemi muuta. Kogu aeg räägitakse, et muudame ära, aga midagi ei juhtu. Järgelikult ei olda selles soovis ühtsed. Praegune süsteem on seni siiski toiminud – Eesti on presidendi saanud,“ tõdes ta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.