"Inimene peaks saama pühendada end lihtsalt oma elu elamisele. Linnaasutused peaksid olema heas mõttes justnagu nähtamatud – osutades linnakodanikule teenust nii, et nad ise meeldegi ei tule."

Tallinna linnasekretär Priit Lello
Kaitsevägi plaanib jõuda täieliku vaktsineerimiseni (1)
31. august 2021
Kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem. Foto: Scanpix

Kaitsevägi plaanib jõuda täieliku vaktsineerimiseni, praeguse seisuga on kaitseväes erinevatel põhjustel vaktsineerimata umbes 400 inimest.

Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm ütles teisipäeval ajakirjanikele, et praeguse seisuga on kaitseministeeriumi valitsemisala inimestest vaktsineeritud üle 91 protsendi. Tema sõnul plaanib kaitsevägi jõuda vaktsineerimisnäitajaga “võimalikult sajale lähedale” ning selleks on kavas täisvaktsineerimine, vahendab BNS.

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem sõnas, et praeguse seisuga on kaitseväes vaktsineerimata umbes 400 inimest. Neist osa pole jõudnud vaktsineerida, osa on puhkusel, osa lapsehoolduspuhkusel ning mõned on ka vaktsineerimisele vastu. 

Kindralleitnant Heremi sõnul peavad 13. septembriks kõik kaitseväe töötajad tutvuma riskianalüüsiga ning samaks kuupäevaks tuleb kõigil esitada tõend selle kohta, kas nad on vaktsineeritud, viiruse läbipõdenud või on neil meditsiinilised probleemid. Kes pole 13. septembriks tõendit esitanud, saab kaitseväe juhataja sõnul esmalt hoiatuse. “Siis vaatame edasi,” ütles ta.

Kindralleitnat Herem selgitas, et kaitseväes on palju ametikohti ja ülesandeid, mida ei saa distantsilt teha. Kuna kaitseväes on palju ühistegevusi ja viibitakse palju ühsites ruumides, on kaitseväes nakatumisoht oluliselt suurem, kui tsiviilelus. Kaitseväe juhataja sõnul toob ühe kaitseväelase nakatumine kaasa selle, et keskmiselt kümme kaitseväelast peab minema isolatsiooni. “Kui meil on sada positiivset, siis tuhat läheb isolatsiooni,” ütles ta. 

Kindralleitnant Herem tõi näiteks, et kui eelmisel aastal, kui kogu Eestis oli päevas suurusjärgus 300 nakatumist, oli kaitseväes igal päeval kümmekond nakatumist. Praegu on kaitseväes kokku 15 nakatunut ning tavaliselt lisandub päevas üks uus nakatunu.

Kaitseväe juhataja sõnul on kaitsevägi pidanud ära jätma reservväelaste õppekogunemisi, piirama välislähetusi ning kannatab ka koostöö liitlastega.

Salmi sõnul püüavad kaitsevägi ja -ministeerium teha vaktsineerituse kõigile võimalikult kättesaadavaks. Kantsleri sõnul saab erandeid teha töötajatele, kes saavad teha kaugtööd ning kel pole vaja ligipääsu salastatud sidevõrkudele või asukohtadele ning kes ei pea tööülesannete tõttu külastama linnakuid. Seega pakutakse inimestele vajadusel võimalust oma töö ümber profileerida ja jõuda nii täisvaktsineerimiseni.

Ka ütles Salm, et kaitseväelaste vaktsineerituses ei ole midagi erakordset, sest nende tervislik seisukord on pidevalt jälgimise all. Ta tõi näiteks, et erinevate tõbede vastu saavad vaktsiine välismissioonile suunduvad kaitseväelased ning kõik kaitseväelased peavad tegema korra aastas füüsilise testi, mida läbimata ei saa teenistust jätkata.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

no nii
1. sept. 2021 18:26
Ära vaktsineeritud ja ümber lõigatud Iisraelis, kus inimesed vaktsineeriti koroona vastu ära esimesena maailmas, purunes koroonaga nakatumiste rekord. Laupäeval, 28. augustil lisandus 12 073 uut nakatumist.