"Tallinn tegigi minust selle inimese, kes ma praegu olen."

Laulja Ivo Linna
VIDEO! Tervise Arengu Instituut kutsub alkoholist puhkama (1)
01. september 2021
Foto: Pixabay

„Kampaaniaga soovime inimestele meelde tuletada, et alkohol ei ole tavaline toiduaine, vaid see koormab nii füüsilist kui vaimset tervist ja isegi ainult üks alkoholivaba kuu aitab märkimisväärselt parandada enesetunnet ja elukvaliteeti. Veelgi olulisem, et selline kogemus aitab pikemas perspektiivis oma alkoholitarvitamist paremini kontrolli all hoida ning selle kasusid vahetult tunnetada ja paremini mõista,“ selgitas TAI alkoholi ja tubaka valdkonna juht Anneli Sammel.

Tänasest käivitus Eestis aktsioon – Septembris ei joo. Kuu aega karsklust olevat spetsialistide väitel piisav periood, mil juba võib olla saavutatud märgatavalt parem tervis, parem uni, vähem ärevust või hoopiski ka väiksem kehakaal.

“Samamoodi ka inimsuhted paranevad. Kui alkoholi tarvitamist vähendada, siis kindlasti peres nii lapsed naine kui ka mees tunnevad, et pingeid on vähem,” ütles TAI alkoholi ja tubaka valdkonna juht Anneli Sammel.

Kuu aega kestev paus alkoholist aitab selle tarvitamist piirata veel ka hilisemas perioodis.

“See on uuringutega tõestatud, et sellised kampaaniad mõjutavad inimeste alkoholi tarvitamise harjumust veel ka kuus kuud hiljem,” sõnas Sammel. 

Kuid kes alkoholi juba kuritarvitab, sel tasub piir tõmmata ennekõike just seepärast kui märkamatult võib kujuneda sellest tõsine sõltuvushäire ning sel puhul kuu kestev paus ei ole enam sugugi piisav ravi.

“Alkoholisõltlasest ei ole kunagi võimalik teha normaalset tarbijat. Selle mõttega tuleb leppida, et tahtejõuga ei saa alkoholi tarbimist kontrollida, aga on võimalik toimida nagu terve inimene, kui pean meeles seda ühte piirangut, et terve olek kestab seni kuni ma ei võta ka mitte seda ühte pitsi,” ütles sõltuvusnõustaja Kaja Heinsalu.

Tasuta ravi ja tugigrupid sõltuvushäire puhul on täiesti saadaval, tasuta ja ilma järjekordadeta. Rohkem infot leiab aadressil alkoinfo.ee.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

õlg alla
1. sept. 2021 14:44
Ja oktoobris ehk viinakuul paneme jällegi lõua pokaalile alla!