"Arendajad ei lase arhitektidel lähtuda inimeste vajadustest, vaid sellest, kuidas äriplaan võimalikult tulu tooks."

Kunstiakadeemia rektor, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm
Kantselei: Kersti Kaljulaid jääb kindlasti Eestis tegusaks (0)
02. september 2021
President Kersti Kaljulaid. Foto: Scanpix

“Presidendiamet ei pea ­olema lõppjaam – ka pärast seda on võimalik Eesti arengusse panustada ja ühtegi teed või tegevust ei maksa siin välistada,” vastas Vabariigi presidendi avalike suhete nõunik Taavi Linnamäe küsimusele, kas Kaljulaid näeb ühe võimaliku variandina jätkamist sisepoliitikas.

Linnamäe sõnul jääb praegune riigipea Kersti Kaljulaid pärast oma ametiaja lõppu kindlasti tegusaks nii kodumaal kui ka rahvusvahelisel areenil, vahendab BNS.

Konkreetset plaani veel pole

Konkreetset plaani, ­millest rääkida, Kaljulaidil veel ­pole. «Mõtteid, pealehakkamist ja soovi riigi arengusse panustada kindlasti jätkub. Aga praegu keskendub riigipea oma ametiajale – poolteist väga tihedat kuud ootavad veel ees,» sõnas Linnamäe.

Praeguse riigipea teist ameti­aega toetasid avalikult nii Sotsiaaldemokraatlik Erakond kui ka Eesti 200. Mõlema erakonna juhid nendivad, et Kaljulaidi maailmavaade ja teod kattuvad nende vaadetega.

Eesti 200 juht Kristina ­Kallas ei keeruta ja ütleb ühemõtteliselt, et tema näeb Kersti Kaljulaidi poliitikuna. «Mina arvan, et tema koht oleks kindlasti Eesti tegevpoliitikas, selliseid võimekaid inimesi nagu Kersti Kaljulaid on Eesti poliitikas väga-väga vaja,» sõnas Kallas.

Kallas lisas aga, et pole jõudnud riigipeaga tema tulevikust rääkida ning erakonda astumise kutset pole talle tehtud.

«Meie vaated klapivad väga hästi ja see, millist tulevikuvisiooni Kersti Kaljulaid on esindanud presidentuuris, on täpselt see, miks Eesti 200 poliitikas on. Nii et temaga koos tegemine oleks meile ainult rõõm ja annaks meile palju jõudu juurde,» rääkis Kallas, kelle hinnangul oleks palju erakondi nõus Kaljulaidi poliitikasse kutsuma, kui ta sellega ise nõus on.

Sotsiaaldemokraatide esimees Indrek Saar jääb aga tagasihoidlikumaks, kui küsida, kas Kaljulaidil võiks poliitikas kohta olla. «Tuntus on tal kindlasti märkimisväärne, aga tuntus kaasneb ka teiste elualadega. Lõpuks on see igaühe sügavalt personaalne otsus, kas ta teeb selle sammu või mitte,» ütles Saar. «Ta on kindlasti inimene, kellega me põhiväärtustes jagame väga suures osas ühist vaadet,» lõpetas ta.

Presidendid kipuvad ametiaja järel poliitikast kaduma

Tallinna Ülikooli võrdleva poliitika dotsendi Tõnis Saartsi sõnul pole Eestis traditsiooni, et ametist lahkuv president jääks aktiivselt erakonnapoliitikaga seotuks. «Rüütel ja Ilves ju kumbki ei läinud aktiivselt erakonnapoliitikaga tegelema või erakonda juhtima,» ütles Saarts, kelle sõnul pole see aga Kaljulaidi puhul võimatu, kuna Eestis mingit kindlat tava ametist lahkunud presidendi edasises tegevuses välja kujunenud veel pole.

Saartsi sõnul on selgelt välistatud Kaljulaidi liitumine EKRE ja Keskerakonnaga. «Reformierakond, sotsiaaldemokraadid, Eesti 200, teatud mööndustega ka Isamaa, kuigi Seedri juhitud Isamaas teda vaevalt väga avasüli oodatakse. Need on variandid,» arvas Saarts.

Vabariigi presidendi ametihüve seaduse järgi jäävad presidendil pärast ametivolituste lõppu alles mitmed hüved.

Alates 11. oktoobrist on president Kaljulaidil õigus saada enda kasutusse elu-, esindus- ja tööruumid, mille üüri- ja korrashoiukulud hüvitab riik, või saada riigilt hüvitist presidendi elukoha korrashoiuga seotud mõistlike kulude eest.

Samuti on presidendil õigus saada oma käsutusse nõunik ja sekretär ning võimalus kasutada ka edaspidi riigi kulul ametiautot. Lisaks on president Kaljulaidil pärast ameti­aega õigus saada ühekordset hüvitist ühe aasta ametipalga ulatuses ja hüvitist lähetuskulude ja muude põhjendatud kulutuste eest.

Pärast ametivolituste lõppemist makstakse presidendile ka ametipensioni, mis moodustab 75 protsenti presidendi ametipalgast.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.