Tasub vaadata, et valitsus liiga ulatuslike riiklike kulutustega hinnatõusule lisahoogu ei anna. Kehtestades seeläbi justkui kogemata täiendavat “inflatsioonimaksu."

Madis Müller, Eesti Panga president
Koidula tänav muutub peagi püsivalt kirjandustänavaks (0)
02. september 2021

“Mina arvan, et see on väga hea idee. Olen eelnevalt vabatahtlikuna Kirjandustänava festivalil osalenud ja arvan, et see tänav võiks püsivalt kirjandustänavaks jäädagi,” lausus kogukonna ja Kirjanduskeskuse kohtumisele tulnud kohalik elanik Katariina.

“Mina toetan Katariina mõtet, sest autodel ongi siin liiga palju ruumi ja Koidula tänav võiks kuidagigi suure poetessiga seotud olla,” lisas Katariinaga kaasa tulnud Mia. 

MTÜ Kadrioru Selts juhatuse liige Kadi Kesküla kiitis samuti Kirjanduskeskuse plaani heaks. “Plaan on tõesti suurepärane ja Kadrioru Selts kiidab selle ainult heaks,“ lausus ta. „Kuid minu meelest tuleks kirjandustänavale läheneda suuremat pilti silmas pidades ja lahendada ka muude tänavate ja teede probleemid.“

Kesklinna vanem Monika Haukanõmm ütles, et Koidula tänaval on juba viies aasta toimumas Kirjandustänava festival.

“Siin asub ainulaadne lugemisnurk ja kirjanike majamuuseumid, seega on igati mõistetav kodanikualgatuse korras välja käidud idee Koidula tänavast kui kirjandustänavast,” lausus ta. “Koos Tallinna Kirjanduskeskusega soovisime alustada kaasamisega varakult – seetõttu tutvustasime ideed Kadrioru elanikele juba esialgse visiooni staadiumis, et saada aegsasti tagasisidet ja ettepanekuid. Kirjandustänava ideega saab tutvuda ka laupäeval, 11. septembril toimuva Kirjandustänava festivali raames Kesklinna valitsuse telgis.“

Esialgset visiooni kavandatavast rahustatud liiklusega ja kergliiklust soodustavast, varjuliste “istumispesadega” tänavast tutvustas arhitekt Peeter Loo, sõna võtsid Kesklinna vanem Monika Haukanõmm ja kirjandustänava idee initsiaator, Tallinna Kirjanduskeskuse direktor Maarja Vaino.

Vaino ütles, et kavand hõlmab Koidula tänava Faehlmanni ja Poska vahelist ala, kus septembrikuus toimub traditsiooniline Kirjandustänava festival.

“Sooviksime muuta selle tänavalõigu kirjandusliku aktsendiga ja aastaringselt, mitte vaid ühel päeval aastas eesti kirjandusele tähelepanu pööravaks alaks, mis algaks Tammsaare muuseumi ja lugemispaviljoniga ning lõpeks Rohelisel aasal Vilde muuseumi juures, möödudes ka Koidula ja Poska tänava nurgamajas paiknevast Mati Undi muuseumist,” lausus ta. “Ideaalis võiks sellel tänavalõigul paikneda ka Kadrioru raamatukogu. Tänava äärde kavandame tuntud kirjandusteostest pärit tsitaatidega raamatukujulised installatsioonid ning õdusad istumispaigad.“

Vaino lisas, et temale teada olevalt ei ole taolist kirjandusele pühendatud tänavat mitte kusagil maailmas – seega oleks tegemist ainulaadse, nii kohalike kui ka turistide jaoks paeluva paigaga.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.