"Arendajad ei lase arhitektidel lähtuda inimeste vajadustest, vaid sellest, kuidas äriplaan võimalikult tulu tooks."

Kunstiakadeemia rektor, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm
Tõnis Mölder: merede plastireostusest on saanud uus kriis (0)
02. september 2021
Keskkonnaminister Tõnis Mölder. Foto: Scanpix

„Meres olevat prügi, eriti mikro- ja nanoosakesi sealt kätte ei saa – seega tuleb keskenduda sellele, kuidas edaspidi prügi merrejõudmist takistada. Mereprügi ohustab elusorganisme, kahjustab kooslusi ning jõuab lõpuks ka meie toidulauale,“ märkis Keskkonnaminister Tõnis Mölder.„Sellega toimetulekuks vajame kõiki valdkondi hõlmavat üleilmset plaani. Toimetame ju aastaid igaüks ise, kuid kõik need toimetused tuleb siduda ühtsesse, ühiste eesmärkide ja tegevustega süsteemi,“ lisas Mölder.

Keskkonnaminister Tõnis Mölder osaleb neljapäeval rahvusvahelisel mereprügi ja plastireostuse teemalisel ministrite konverentsil, märkides selle eel, et merede plastireostusest on saanud uus kriis.

Konverentsil teevad ministrid avalduse, mille kohaselt soovivad liikuda globaalse kokkuleppe suunas, et merre jõudva prügi hulka vähendada. Mölder võtab konverentsil sõna ministrite avalduse toetuseks.

Mereprügi on palju räägitud kasvav probleem kogu maailmas. Igal aastal jõuab maailmamerre keskmiselt kümme miljonit tonni prügi, millest enamus on plast. Läänemere kõige prügistatum mereala on Soome laht. 

Mölderi sõnul on merede plastireostusest saanud vaikselt meie uus kriis.

Ka Eesti rannikult võib endiselt leida prügi, kuigi Eesti inimesed on keskmisest keskkonnateadlikumad ning jäätmekäitlus maismaal on korraldatud. Eestil on üks pikemaid rannajooni terves Euroopas ning ministri sõnul peab rannikuala puhtus olema Eesti eesmärk, sest prügi koht ei ole meres.  

Ülemaailmset mereprügi lepet valmistab ette ÜRO Keskkonnaassamblee (UNEA) ning neljapäevane konverents ongi korraldatud selleks, et pidada maha UNEA teisele osale eelnev mitteametlik arutelu ja seisukohtade vahetus.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.