"Arendajad ei lase arhitektidel lähtuda inimeste vajadustest, vaid sellest, kuidas äriplaan võimalikult tulu tooks."

Kunstiakadeemia rektor, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm
VIDEO! Kaasav eelarve ootab uusi ideid (0)
03. september 2021
Moonika Kitt.

Tänasest saab Tallinna järgmise aasta eelarves kaasa rääkida. Algas kaasava eelarve ideekorje, mis kestab 1. oktoobrini. Järgmise aasta kaasava eelarve projektidele on plaanis kulutada miljon eurot.

Üks 420 Tallinna tänavuse kaasava eelarve ettepanekust oli rajada spordiradade juurde avalikud kraanid. Nüüd on need käega katsutavad ja suuga mekitavad.

Moonika Kitt, üks selle ettepaneku tegijatest, ütles, et idee tekkis otsesest vajadusest. “Kuna ise olen aktiivne spordiradade kasutaja ja nädalas kuni kuus korda, siis tihtipeale on olnud just suvisel ajal selline hetk või moment, et parasjagu veepudelit ei ole kaasas ja kusagilt osta ka ei saa. Aga juua nagu väga tahaks,” selgitas Kitt.

Pirital sai enim hääli idee, mis taotles pumptracki rajamist. Muuseas, Pirita oli ka kõige aktiivsemalt hääletanud elanikega linnaosa. Seal andis oma hääle lausa kaks ja pool protsenti rohkem kui linnas keskmiselt. Uusi ideid saab tänasest esitada linnavalitsuse teenindussaalis, linnaosa valitsustes või ka internetis tallinn.ee leheküljelt. Linnaosavanemad julgustavad inimesi kaasa lööma.

“Ma loodan, et mõned ideed tulevad ka sellest aatast, mis ei jõudnud realiseerimiseni ja mis tegelikult said päris suure toetuse,” ütles Tallinna Kesklinna vanem Monika Haukanõmm, “Need esitajad said ju väga selget tagasisidet – kui nad ei jõudnud lõpphääletusele, mis oli see takistus ja nüüd on võimalik võib-olla natuke muuta.”

“Julgustan kõiki mõtlema kaasa avalikule linnaruumile selle pärast, et see on hea võimalus, kus kogukond saab ise öelda, mida ta tahaks näha ja tegelikult on ka rahastus. Erinevalt eelmisest aastast on siis rahastus ka mõnevõrra suurem – kui eelmisel aastal oli see 800 000 linnaosade peale, siis sel aastal on see üks miljon,” kõneles Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis.

Idee peaks mahtuma linnaosale eraldatud eelarve piiresse ja olema teostatav aasta jooksul. Ideed läbivad novembri lõpuks sõela, millest läbi pääsenud ettepanekud lähevad detsembri alguses avalikule hääletusele.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.