"Inimene peaks saama pühendada end lihtsalt oma elu elamisele. Linnaasutused peaksid olema heas mõttes justnagu nähtamatud – osutades linnakodanikule teenust nii, et nad ise meeldegi ei tule."

Tallinna linnasekretär Priit Lello
Ostja peaks teadma soetatava kinnisvara halvast kuulsusest (0)
06. september 2021
Enampakkumisel olev Mikk Tarraste kinnistu Tuudi külas. Foto: Scanpix

Kohtutäitur on pannud kahjunõuete katteks 15 000-eurose alghinnaga müüki Lihula roimari Mikk Tarraste maamaja. Tänavu mais mõisteti kaks inimest tapnud ning paljusid, sealhulgas politseinikke tulistanud Tarraste 20 aastaks vangi.

Tõenäoliselt ei pruugi niivõrd sünge taustaga hoone, mis ei asu pealegi just atraktiivses asukohas, vaid kusagil metsas, niipea ostjat leida. Kes sellest ikka tahaks kujundada nunnut suvekodu perele? Siit edasi võiks aga kaaluda, kas üldse ei peaks tegema kinnisvara müüjale kohustuslikuks maaklerile või ostjale negatiivsest foonist teatamise.

Tarraste juhtum on niivõrd laia kõlapinnaga, et seda maja n-ö vaikselt müüa poleks kuidagi võimalik. Teisalt jääksid aga ehk mõnedki kinnisvaratehingud toimumata või muutuks hind, kui teataks, mis korteri või maja seinte vahel on enne toimunud.

Soomes on näiteks kohustus teatada ostjale enne tehingu sõlmimist, kui korteris on keegi kunagi tapetud. Üürimisel seda ei nõuta. Samas aga ei tea need, kes tegelevad Soomes kurjategijatelt ära võetud vara müügiga, üldiselt seda, mis võib olla korteris või majas juhtunud. Kuid siis on ka n-ö ostja risk, sest ta teab, et tegu oli kurjategija varaga.

Tõenäoliselt võib aga negatiivne taust nagu mõni raske kuritegu või varasem kuulumine kurjategijale kinnisvara hinda seega üsnagi palju mõjutada. Vähemalt võiks kujuneda kui mitte seaduseks, siis heaks tooniks sellest võimalikule ostjale varem teada anda.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.