"Tallinn tegigi minust selle inimese, kes ma praegu olen."

Laulja Ivo Linna
Tallinn taastab Koplis asunud Loodearmee kalmistu kabeli (1)
06. september 2021
Loodearmee kalmistu kabel. Foto: Orthodox.ee

Tallinna linnavalitsus taastab Koplis Loodearmee kalmistul asunud Püha Jüri kabeli taastamise ning rajab sinna ka memoriaalala.

Tallinna linnavalitsus on välja kuulutanud riigihanke, leidmaks ettevõtet, kes taastaks Koplis Pelguranna 2a kinnistul asunud Loodearmee kalmistu Püha Jüri kabeli ning rajaks sinna ka memoriaalala, vahendab BNS.

Pakkumuse esitamise tähtpäev on 29 september.

Loodearmee  kalmistu ja 1936. aastal  arhitekt Aleksandr Vladovski projekti järgi ehitatud püha Jüri kabel hävitati 1946. aastal ning kalmistule rajati elektrialajaam. 

Loodearmee oli Venemaa kodusõjas ja Vabadussõjas osalenud endise Venemaa keiserliku armee sõjaväelastest ja vabatahtlikest moodustatud väekoondis. 

Pärast Vabadussõja lõppu ning Tartu rahu sõlmimist Loodearmee väeosad interneeriti ning saadeti hiljem laiali. Osa Loodearmee sõjaväelasi haigestus tüüfusse, hinnanguliselt suri 8000–14000 loodearmeelast ja nendega kokku puutunud tsiviilisikut. Tallinnasse jõudnud loodearmeelased paigutati Kopli kasarmutesse, surnuid hakati matma praeguse Kopli kalmistupargi ja Pelguranna tänava vahel asunud alale. Hinnanguliselt maeti sinna umbes 700 inimest. 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

meenutaja
8. sept. 2021 20:31
1941. aasta 14. juunil küüditati 3500 endist vene valgekaartlast Siberisse.