"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Tallinna Maratonil saab osaleda ka virtuaalselt (0)
06. september 2021
Albert Truuväärt

Tänavu võivad huvilised kaasa teha nii tavajooksul kui ka virtuaaljooksu distantsil, medalid ja meened on seekord mereteemalised.

Tallinna Maratoni joostakse tänavu 11. ja 12. septembril, start antakse lauluväljakult. “Võistluskeskus ja stardipaik asuvad esmakordselt lauluväljakul, mis võimaldab ürituse läbi viia ohutult ning kõiki kehtivaid nõudeid arvestades,” ütles Tallinna Maratoni peakorraldaja Mati Lilliallik.

“Terviseameti soovitatud piirarve järgides ning kõiki riske maandada püüdes sel korral osavõturekordeid kahjuks püüda ei saa, aga korraldajatena anname ikka endast parima, et pakkuda osavõtjaile meeldivaid sportlikke elamusi Eestimaa pealinnas ning olla Tallinna Maratoni väärilised.”

Kiirtesti saab teha kohapeal

Võistlusprogrammis on kolm põhidistantsi. Laupäeval, 11. septembril kell 9 antakse start poolmaratonile (21,1 km) ning kell 17 on sügisjooksu 10 km distantsi start. Täispikast maratonist (42,195 km) osavõtjad lähevad rajale pühapäeval, 12. septembril kell 9. Tallinna Maratoni raames selgitatakse pühapäeval ka Eesti ning Tallinna meistrid maratonijooksus.

Võistlustrass on koostatud pikematel jooksudel Pirita tee, Merivälja tee ja Reidi tee alal asuvaid tänavaid ja kergliiklusteid kasutades. RIMI sügisjooksu 10 km rada viib osalejad lauluväljaku ümbruse, Maarjamäe ja Lillepi pargi teedele.

Osavõtja nakkusohutust kontrollitakse nii stardimaterjalide väljastamisel kui ka võistluspäeval lauluväljakule saabudes. Kohapeal on võimalik teha kiirtesti.

Eesti suurima jooksusündmuse osavõtumedalid kujutavad tänavu Eesti pealinna klassikalise panoraami taustal lainetavat merd. Tallinna Maratoni ametlik T-särk on sel aastal samuti merest inspireeritud. Sügavsinisel taustal on kujutatud hoogsalt rulluvaid laineid sarnaselt medalitel kujutatuga.

“Esmakordselt on ju Tallinna Maratoni ja RIMI sügisjooksu stardipaik eksklusiivse merevaatega lauluväljakul ning ka valdav osa võistlustrassist kulgeb seekord mereäärsetel teedel, seetõttu iseloomustab medalitel kujutatu jooksusündmust suurepäraselt,” rääkis medalite autor Priit Verlin.

“Samuti on ju meri oma variatsioonides pea sama kirju ja ettearvamatu, nagu tänavune piiranguterohke aastagi. Maratonijooks on võrreldav katsumusterohke teekonnaga tormisel merel, mistõttu kõik maratoni lõpetajad saavad finišis kaela kuldse tooniga kaarja medali, mille esiküljel võib aimata vahutavate lainetega tormist merd. Sarnase motiiviga hõbedane medal antakse kõigile poolmaratonil osalenutele.”

Kohalikud pääsevad koju

Kümnekilomeetrise RIMI sügisjooksu läbijatele antakse veidi väiksemas mõõdus pronksikarva, suuri sügavaid laineid kujutav medal. Samasugused medalid saavad ka kõik virtuaaljooksudel samad distantsid läbinud.

30. septembrini toimuv Tallinna Maratoni virtuaaljooks tuleb läbida septembrikuu jooksul osade kaupa. Lustakate lainetega medali saavad ka kõik virtuaalsetest distantsidest ja lastejooksust osavõtjad.
Võistlustrassil ja selle lähiümbruses on liiklus suletud või häiritud.

Ürituse ajal korraldavad liiklust reguleerijad. Jooksu julgestavad liiklusreguleerijad, turvatöötajad ja rajakohtunikud. Elanikud, operatiivautod ja kohalike asutuste transport lastakse läbi vastavalt reguleerijate hinnatud olukorrale ning tehtud otsustele ja märguannetele.

“Tallinna Maraton on traditsiooniline Tallinna esindus spordisündmus,” lausus abilinnapea Vadim Belobrovtsev. “Lisaks pealinlastele ja kõigile eestimaalastele annab see toreda liikumisvõimaluse ka välismaalastele ning tutvustab Tallinna ka väljaspool Eestit. Jooks on toonud kohale arvukalt väliskülalisi. Koroona ajal on nende hulk mõnevõrra vähenenud, kuid olen kindel, et tegemist on ajutise olukorraga.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.