"Inimene peaks saama pühendada end lihtsalt oma elu elamisele. Linnaasutused peaksid olema heas mõttes justnagu nähtamatud – osutades linnakodanikule teenust nii, et nad ise meeldegi ei tule."

Tallinna linnasekretär Priit Lello
tarbijaõiguste päev Investor Kristi Saare: kuidas teha tarka tehingut, et ahnus ei saaks võitu? (0)
07. september 2021

II pensionisamba rahade väljamaksmine tõi taas päevakorda tarbijate õigused ning ka teadmiste omandamise targemateks tehinguteks. Mida paremad on teadmised oma õigustest, seda paremini saab end kelmuste eest kaitsta.

Inimestel on rohkem õigusi, kui nad teavad ning neid tuleb aeg ajalt meelde tuletada, et mitte petta saada. Tänasel hetkel on kõige suurem oht libastuda investeerimise, kinnisvara ning ka e-kaubanduse valdkonnas. See fookus oli ka tänasel targa tarbija konverentsil, kus selgitati inimestele riske, et sülle kukkunud rahaga tasuvalt ümber käia.

“See on nii inimlik, et kui sul on hunnik raha, siis tahaks kohe selle eest midagi saada ja nii tehakse vigu- just sellele me tahamegi tähelepanu pöörata,” ütles Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu.

Turule tuli üleöö 1,3 miljardit eurot ning suur osa sellest rahast läks kiirelt tarbimisse või investeeriti riske tundmata. Kõik näiliselt lihtsad rahaandvad võimalused on teatud aga teatud ohtudega.

“Kõige suurem oht nii alustajatel kui tegutsevatel investoritel on see, et närv ütleb üles,” selgitas Eesti üks tuntuim investor ja mentor Kristi Saare. “Näed neid punaseid numbreid ja hakkad paaniliselt müüa või kuuled imelisest investeerimisvõimalusest ja tekib ahnus, et tahan sinna raha panna. Kui turul on palju vaba raha, siis on ka neid paharette kes tahavad seda raha endale saada. Ükskõik mis investeerimisvõimaluse puhul tuleb kontrollida tausta.”

Saare sõnul on algaja investori jaoks kasulik oma raha hoopis kolmandasse sambasse paigutada või end Tallinna börsiga kurssi viia.

Kes soovib aga üürikinnisvara hankida peab teadma, et see pole passiivne sissetulek ning viima end kurssi ka turu nüanssidega, näiteks – kas targem oleks osta korter juriidilisele isikule või füüsilisele?

“Juriidilisele,” sõnas Raid & Ko Kinnisvara- ja Õigusbüroo jurist Evi Hindpere kõhklematult. “Füüsiline isik peab ju igal juhul maksma tulumaksu, kuid juriidiline isik ei ole tulumaksukohuslane ja maksab tulumaksu vaid siis, kui võtab juriidilisest isikust raha välja.”

Nii suurte otsuste kui väiksemate igapäeva muredega tarbimises, kus inimene tunneb, et teda petetud, saab abi paluda Tallinna linna tarbekaitseosakonnast.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.