"Arendajad ei lase arhitektidel lähtuda inimeste vajadustest, vaid sellest, kuidas äriplaan võimalikult tulu tooks."

Kunstiakadeemia rektor, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm
Malis alustas teenistust järgmine Eesti kontingent (0)
07. september 2021
Eesti kontingendi ülem, major Rauno Viitmann. Foto: Scanpix

„Välisoperatsioonil Barkhane osalemine tugevdab Eesti kahepoolseid suhteid Prantsusmaaga ning meie siinne panustamine nii Gao baasi kaitses kui lähijulgestuses näitab, et eestlased võtavad tõsiselt eurooplaste jaoks olulisi probleeme, mille üheks ilminguks on rahvasteränne Põhja-Aafrikast,“ ütles Eesti kontingendi ülem, major Rauno Viitmann.

„See on see, millega Eesti üksused siin kokku puutuvad ja meie ülesanne Malis ongi toetada kohalikke jõustruktuure, et tekiks stabiilsus, mis omakorda vähendaks illegaalsete immigrantide tulva Euroopasse.“

Teisipäeval saabus Mali Gao sõjaväebaasi uue Eesti kontingendi BKN-10 Estpla põhigrupp, mis vahetas välja seni Malis teeninud jalaväerühma ning rahvusliku toetusüksuse. 

Malisse teenistusse saabunud uue üksuse põhiosa moodustab jalaväerühm BKN-10 Estpla, mis on moodustatud Scoutspataljoni baasil ning mille põhiülesanneteks on Barkhane baasi väravate ja vaatluspostide mehitamine, kiirreageerimisüksuse ülesannete täitmine ning patrullimine Gao linnas ja selle lähiümbruses, edastas kaitseväe peastaap. Lisaks põhiosale kuulub kontingendi koosseisu erialaspetsialistidest koosnev toetusüksus ning teavitusohvitser. Koostööd liitlastüksustega ja Eesti kontingendi tegevust toetab ning koordineerib kontingendi vanem.

Major Viitmann lisas, et eestlastega ollakse Prantsusmaa juhitud operatsioonil väga rahul ning vastutuse üle andnud kontingent sai oma ülesannetega väga hästi hakkama. 

„Nad olid oma tegevustes kaalutletud, rahulikud ja professionaalsed, mis leidis mitmelgi korral prantslaste poolt eraldi ära mainimist. Uuelt üksuselt ootan samal kõrgel tasemel professionaalsust nagu varasemad Eesti üksused on siin näidanud, ja muidugi kokkuhoidmist ühtse kontingendina,“ lisas major Viitmann.

Paar nädalat tagasi eelgrupiga Malisse saabunud uue kontingendi jalaväerühma BKN-10 Estpla rühmaülem nooremleitnant Taavi Tammaru ütles, et vastutuse ja ülesannete üle võtmine eelmiselt rühmalt sujus hästi ja suuremate probleemideta. 

„Saime tutvuda siinse töörütmiga, mis andis meile piisava ülevaate sellest, mida on vaja liitlastega koostöös arvesse võtta. Kuna Eestis olles oli meie väljaõpe juba suhteliselt ligilähedane siinse elu-oluga, siis mingeid suuri üllatusi ei esinenud,“ ütles nooremleitnant Tammaru, kelle sõnul viidi saabunud kontingendi põhigrupp värskeima infoga kiirelt kurssi, et saavutada lahingvalmidus.  

„Rühm oli valmis juba Eestis, kuid oluline aspekt, millega tuleb neil siin esmajoonelt kohanduda, on kohalik kliima ja keskkond,“ ütles nooremleitnant Tammaru ja lisas, et operatsioonil ettetulevaid tööülesandeid asub rühm täitma Scoutspataljoni võitlejatele kohase professionaalsuse ja asjatundlikkusega.

Eesti kontingendi rahvusliku toetusüksuse ülema major Janek Tammisto sõnul on nad omalt poolt teinud kõik vajalikud ettevalmistused, et saabunud põhigrupp saavutaks oma lahingvõime võimalikult kiirelt. „Kuna viibime sõjalisel välisoperatsioonil, kus olukord ja prioriteedid võivad muutuda hetkega, siis oma töös ning selle planeerimisel oleme koostöös prantslastest liitlastega võimalikult paindlikud selleks, et tagada me rühma tõhus toimimine,“ lisas major Tammisto.

Eesti üksus paikneb Prantsusmaa baasis Nigeri jõe kaldal Gao linnas. Eestlased elavad ja teenivad samades tingimustes kui Prantsusmaa sõjaväelased. Septembris teenistust alustanud üksuse rotatsioon Gaos kestab detsembri lõpuni, mil antakse vastutus üle järgmisele Eesti kontingendile.

Prantsusmaa juhitud operatsiooni Barkhane eesmärk on toetada Mauritaania, Mali, Burkina Faso, Nigeri ja Tšaadi võitlust relvastatud terroristlike rühmituste vastu. Operatsioon Barkhane algas 1. augustil 2014. aastal.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.