"Inimene peaks saama pühendada end lihtsalt oma elu elamisele. Linnaasutused peaksid olema heas mõttes justnagu nähtamatud – osutades linnakodanikule teenust nii, et nad ise meeldegi ei tule."

Tallinna linnasekretär Priit Lello
Täna on rahvusvaheline puhta õhu päev (0)
07. september 2021
Foto: Pixabay

„Puhas õhk on meile eluks hädavajalik ning peab olema ühiskonnas väärtustatud. Õhukvaliteet sõltub ühiskonna kui terviku levinumatest käitumismustritest, sh eelkõige igapäevastest valikutest transpordi ja kodukütte vallas ning tootmisettevõtete pingutustest õhusaaste vähendamiseks,“ lausus keskkonnaministeeriumi välisõhu ja kiirgusosakonna nõunik Marina Kiisler, kelle sõnul on õhusaaste ülemaailmselt suurim keskkonnaalane terviserisk.

7. septembril on rahvusvaheline puhta õhu päev, mille teema on tänavu „Tervem õhk, tervem planeet“, vahendab BNS.

Eestis on täidetud kõik õhupuhtusele rahvusvaheliselt kokku lepitud nõuded. Siiski tuleb jätkuvalt parandama õhukvaliteeti tööstuspiirkondades, kohtküttepiirkondades ning kuivadel perioodidel ka tiheda liiklusega tänavatel.

Peatselt algab küttehooaeg. Kiisler selgitab, et 36 protsenti Eestis tekkivatest peenosakestest (PM2,5), 48 protsenti mustast süsinikust, 14 protsenti lenduvatest orgaanilistest ühenditest ja 78 protsenti benso(a)püreenist eraldub koduahjudest ning pliitidest, mida on kokku ligi 400 000 ning mis on enamasti vanad. „Kohtküte mõjutab vahetult suure arvu inimeste hingatavat õhku ning tekkiv saaste hajub külmal ajal halvemini kütteperioodile omaste halbade hajumistingimuste tõttu. Kohtküttega seotud õhusaasteainete heitkoguseid suurendab niiske ja ebakvaliteetse kütusega kütmine ning olmejäätmete põletamine kodumajapidamistes, kuid vähendab heade kütmisvõtete järgimine,“ märkis Kiisler.

Õigesti kütmisvõtetega saab tutvuda veebis https://kutaoigesti.ee/et/ .

Eestis on üheksa õhukvaliteedi seirejaama, mis annavad operatiivset teavet reaalajas õhukvaliteedi kohta ning on kõigile huvilistele leitav lehel õhuseire.ee. Lisaks riiklikele seirejaamadele tegutsevad mitmed ettevõtete seirejaamad.

Rahvusvahelisel õhukvaliteedi võrdluskaardil www.iqair.com/unep kajastatavate andmete järgi on Eesti välisõhk väga hea. Lokaalselt põhjustab Eesti õhusaaste elanikkonnale siiski keskmiselt kuus kuud lühemat eluiga. Seega tasub igaühel endiselt mõelda oma valikute ja õhukvaliteedi seostele.

Puhta õhu päeva tähistatakse ÜRO keskkonnaprogrammi algatusel alates 2019. aastast.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.