"Tallinn tegigi minust selle inimese, kes ma praegu olen."

Laulja Ivo Linna
video TTÜ sai rohepöörde prorektori (0)
07. september 2021

Tallinna linn ja Tallinna Tehnikaülikool teevad üha tihedamat koostööd rohepöörde valdkonnas. Tänasest on Tehnikaülikoolis tööl ka lausa rohepöörde prorektor. See on märk, et roheinnovatsiooni põhimõtted on õppekavades juba kindlalt kanda kinnitanud ning keskkonnahoid ja targa linna säästev areng on teadustöödes olulisel kohal.

Kui võrrelda Tehnikaülikooli linnaku autoparki jalgrattahoidjatega, siis on tegevusväli rohepöördeks üsna tajutav. Küsimus on eelkõige selles, millisest mugavusest tudengid säästu nimel on nõus loobuma?

Sofia kinnitas: “Autost võib-olla. Ma olen harjunud ka jalgrattaga sõitma. Enamus aega, eriti soojemal perioodil sõidan ikka rattaga.” Sten seevastu ei osanudki midagi pakkuda: “Raske küsimus, millele vastata kohe.“ Erik ütles: “Sõita vähem oma transpordiga näiteks, kasutada ühistransporti.”

Just rohepöörde etteotsa soovib Tallinna Tehnikaülikool end seada. Tänasest on ametis uus rektoraadi liige – rohepöörde prorektor. Selleks sai kultuurigeograaf Helen Sooväli-Sepping.

“See tähendabki heaolu ümbermõtestamist, et mida tähendab heaolu konkreetselt üksikisikule. See ei pruugi täpselt tähendada kommi äravõtmist, vaid võib-olla selle asendamist pakendamata kommiga,” selgitas rohepöörde mõtet Helen-Sooväli Sepping.

Ülikoolile on tähtis olla rohepöörde eesotsas, aga teha seda koostöös nii linna kui erafirmadega.

“Kuna tehnikaülikool on oma arengukavas seadnud väga konkreetsed eesmärgid seoses rohepöördega ja ka digipöördega. Näiteks aastaks 2035 me oleme võtnud eesmärgiks olla kliimaneutraalne ehk süsinikuneutraalne,” sõnas TTÜ rektor Tiit Land.

Rohepööre toob muutusi kõigis ülikooli elu tasandites. Näiteks on ülikoolil plaanis luua uus õppekava – ringmajandus.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.